kalau ada ikan kering lagi sedapppp....
Kuih bakar...resepi kat SINI
kue tiaw kicap...resepi asal mee kicap...
Teringat mee kicap kat Ipoh. Saya ganti fish ball n fish cake dgn ayam coz kata hubby dia mcm tak lalu nak mkn fish ball n fish cake kat sini....
Bahan-bahan ( 2 org )
- 250 gm mee kuning - ganti kue tiaw
- lbh kurang 40-50 gm taugeh
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 1 sb minyak masak
- 1cm halia ditumbuk
- 3 sb kicap manis
- 3 sb sos tiram
- 1 sk kicap pekat
- 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)- ganti sos ikan
- sedikit lada sulah
- 1 cwn air
- garam n sedikit gula kalau perlu......
- 1 biji bawang merah
- 1 ulas bwg putih
- 3 cwn air
- 1 sk pati ikan bilis- ganti sos ikan
- fish cake n fish ball
- sedikit lada sulah n garam
Cara-cara
- Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
- Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
- Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
*UTK SUP*
- Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
- Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
- Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan
salam suzi,
ReplyDeletebila tengok pulut ngan nyor suzi tu, teringat zaman kecik2 dulu. Lg satu ubi rebus ngan kelapa atau ikan kering, sedap gakkk.
Wah..terpaksa telan air liur kali ini...bestnya mee kicap tu..nanti kak tie nak cuba la..
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletekak ain,
yelah sedap tu...nak2 time hujan @sejuk....yummm
------------------------
kak tie,
cubalah kak tie simple je pun...