Kuih tradisional Trg...macam kelakar je namanya kan? Tapi rasanya yummmy....Atas macam sekaya dan bawah pulut. Tak tahulah adakah ni juga kuih pulut sekaya?....Rupanya dah sama....Semlm buat kuih ni pakai resepi K.Liza
Bahan2 dan Cara2 :-
Lapisan BawahBahan2 dan Cara2 :-
- 2 cawan pulut
- 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. Kemudian kukus bersama santan yg diletak garam.
- Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- 3 cawan santan pekat
- 1/2 cawan gula pasir#
- ½ cawan gula merah#
- 1/2 cawan tepung gandum
- 3 biji telur
- 1 s/t garam
# saya guna gula melaka je...dlm seketul...
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan dan tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
- Kukus semula lebih kurang 30 minit.
- Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.
Salam suzi, nape namanya Tok Aji Serban?? Ni ler pes time tahu nama lain utk pulut seri kaya. hehehe
ReplyDeleteKuih ni mmg peberet my hubby, da byk kali buat kuih ni, dpt resepi pun dari blog kak liza jugak.
Anak suzi yg bsr umur brp? yg kecik umur brp? Mesti bz tiap harikan dgn budak2 ni...
Salam siti khuzaimah,tak tahulah kenapa...mesti ada cerita disebaliknya kan?
ReplyDeleteAnak2 saya 8 thn, 5thn, 4thn dan yg last 1thn 4bln. Biasalah...anak2 tengah membesar....
Salam suzi, wow mesti u lagi sibuk dari i...kira 3 orang anak kita sebaya la yek...
ReplyDeleteAnak i 5thn, 4thn, 3thn & 1thn 5bln...Mcm mn diaorg school kat sini? dpt sesuaikan diri?
Salam siti khuzaimah, 2 yg dah sekolah...diaorg seronok kat sini. Anak tg sulung dulu masa kat Mesia...tak suka gi sek. tapi kat sini seronok nampaknya...
ReplyDelete