Saturday, July 12, 2008

Bagel


Sedap...sekali rasa macam pretzel...tapi sebenarnya dia ada rasanya tersendiri. Dah byk kali buat, pakai resepi drpd yani@myresipi.com
Saya buat 2 kali ganda dr resepi asal, maklumlah anak ramai

Bahan2:-


  • 400g tepung roti
  • 4 sudu besar gula halus
  • 11/3 sudu kecil garam
  • 11/3 sudu kecil dry yeast
  • 240ml air suam

Cara2:-


  1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk, uli sehingga menjadi doh yg lembut. Atau masukkan semua bahan dalam Bread Machine.
  2. Bahagikan doh kpd berapa bahagian yg dikehendaki. Saya bahagi kepada 16 ..kecil2 (tukang makan pun kecil2). Tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
  3. Ambil sebiji canai dan gulung memanjang.
  4. Kemudian gentel sehingga panjang lebih kurang 24-25cm.
  5. Tekan pada satu bahagian hujung, biar jadi leper. Kemudian ketemukan dua hujungnya biar bercantum. Bentuk menjadi seperti donat.
  6. Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
  7. Panaskan oven sehingga 210 C. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan. Hiaslah bagel ikut selera masing2.
  8. Bakar bagel selama 13 minit.
#Resepi asal ada ditunjuk cara step by step.

No comments:

Post a Comment