Monday, July 14, 2008

Laksam

My family suka...tapi disebabkan cara membuatnya makan masa maka jarang2 sekali membuatnya. Dulu masa tunggu SPM saya buat ni letak kat kedai. Dapatlah duit sikit...Masa dulu buat adunan utk laksam ni pakai tepung beras dan air kapur makan serta air je...dah tak ingat sukatannya. Tapi kali ni buat pakai resepi daripada joayee@myresipi.com

Bahan2:-
  • 2 cwn tepung beras
  • 3 cwn air
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara2:-

  1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Kukus selama 10 min dalam tutup periuk/loyang yg telah di sapu minyak.
  2. Bila masak, biarkan sejuk seketika barulah digulung

Kuah

Kat sini susah nak dapat ikan yg sesuai utk buat kuah laksam atau laksa. Selalu pakai ikan mackerel dlm tin je.

  • 250gm ikan mackeral yg dlm tin
  • santan
  • serbuk lada hitam
  • air asam jawa
  • bawang putih
  • bawang merah
  • halia
  • garam dan gula secukup rasa

Kisar ikan, bawang dan halia. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 lain. masak hingga mendidih serta agak pekat.

Laksam ni sedap dimakan dengan ulaman sepeti timun, taugehdan lain2 yg sesuai serta sambal cili.... cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau.

No comments:

Post a Comment