Thursday, July 3, 2008

Mini pie daging




Ada baki daging cincang yg dah dimasak untuk makan dengan buritto masa sarapan. So, godek2 lah pc mencari resepi untuk habiskannya. Dapatlah idea dari
skyblue@myresepi untuk masak resepi ni.

Bahan2:-
1. Inti daging: cara sendiri-lebihan yg dah ada
  • 250 gm daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar-dicincang
  • sos tiram
  • sos tomato
  • sos worcestershire
  • sos mint
  • lada sulah
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan cream mushroom sup
Masak daging hingga kering. Tak pakai minyak sebab daging dah berminyak. Masukkan bawang,masak hingga layu. Seterusnya masukkan semua bahan2 lain. Masak sehingga sebati. Akhir sekali masukkan sup dan masak hingga pekat..hampir2 nak kering.


2. Mashed Potatoes
  • 2 biji kentang
  • 1 sudu besar mentega
  • 3-4 sudu besar susu segar
Rebus kentang hingga empuk. Lenyek kentang (masa masih panas) tadi bersama mentega dan susu, kacau sebati.


3. Kulit
  • puff pastry (segera) secukupnya
Potong untuk masukkan dalam acuan.

Cara masak:-
  1. Masukkan pastri yg sudah dipotong dan diletak dalam acuan ke dalam oven. Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 C. Masak selama 20 minit atau sehingga keemasan.
  2. Masukkan 1 sudu besar inti daging dan 1 sudu mashed potatoes ke dalam pasti. Taburkan sedikit lada hitam atau lada sulah diatasnya dan masukkan ke dalam oven lagi untuk 10 minit.

No comments:

Post a Comment