Friday, June 27, 2008

French Bread



Selalu masak ni utk sarapan atau supper. Makan dengan mushroom soup. Memang kena dengan musim winter sekarang ni. Resepi ambil kat buku manual breadmachine.

Bahan-bahan:
  • 310 ml air
  • 2 sudu teh minyak masak
  • 11/2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh gula
  • 500gm/31/3 cawan tepung roti
  • 1 sudu teh bread improver
  • 11/4 yis segera
Cara:

1. Masukkan semua bahan ikut urutan ke dlm breadmachine tekan setting utk buat doh. Tunggu siap. Kalau uli tangan pun blh. Satukan semua bahan dlm mangkuk dan uli sehingga jadi doh. Tutup doh dengan plastik cling, biar naik sekali ganda.
2 .Setelah siap keluarkan dan tumbuk doh utk membuang angin. Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan bentukan membujur. Atau ikut je saiz yg disukai.
3. Letakkan doh yg tlh dibentuk di atas dulang pembakar yg telah dialas baking paper. Tutup dengan plastik cling, biarkan naik sekali ganda.
4. Kelar doh yg tlh naik dengan pisau yg tajam. Sapukan dengan susu atau telur diatasnya.
5. Bakar dlm oven yg tlh dipanaskan terlebih dahulu 180 C sehingga keemasan.
6. Setelah masak, keluarkan dan sapukan dgn butter/majerin - utk kilatkan roti.


sedap kalau buat galic bread....

No comments:

Post a Comment