Assalamualakum semua. Salam petang Jumaat. Hari ni nak kongsi 2 resepi kuih kaswi. Kaswi Pandan dan Kaswi Blackmore. Projek petang semlm. Mula2 sy buat kaswi pandan 1 adunan...dapat 12 biji(acuan muffin). Anak-anak berselera je makan...tinggal 2 ketul je . Sudahnya sy bancuh lagi 1 adunan kaswi blackmore pulak...takut tak cukup. Sempat kukus 6 biji hubby call suruh siap nak pi jogging kat UTP. So, simpan adunan dalam peti ais dan pagi2 tadi kukus buat sarapan....
Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan air@ air pandan
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu besar tepung beras
- sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
- 1 sudu kecil air kapur mkn
- sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
- 1/2 biji kelapa parut * - putih sahaja
- Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.
- Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang & kukus selama 30 - 40 minit.-saya guna acuan mufin, masa mengukus dipendekkan..dalam 15 minit je...
- Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
- Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
- Boleh la dihidang untk minum ptg @breakfast.
- *Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit dan biarkan seperti asal...tunggu benar2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.....Selamat Mencuba..
Bahan-Bahan:
- 1 cawan gula
- 1 ketul besar gula melaka
- 5 cawan air
- 11/2 cawan tepong gandum-atie buat 2cwn
- 1/2 cawan tepong kanji-atie isi 3/4cwn
- 1/2 cawan tepong beras-xisi
- 3 sudu makan air kapur
- 1 sudu makan coklat paste (to give u that perfect brown color)
- daun pandan
- loyang yang disapukan ngan sedikit minyak masak.
Cara-cara:
1.Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan tadi.
2.Masak hingga gula larut kemudian tapis dan ketepikan.
Kemudian add in the remaining 3 cups of water tadi agar mixture nie lekas sejuk.
3.Bila ianya sejuk, masukkan tepong2 tadi dan kacau rata.
Add in air kapur dan chocolate paste dan kacau rata.
4.Kemudian tapiskan adonan nie. Kalau ada ketulan2 tepong ditapis, larutkan ianya.
5.Bila dah tapis, tanakkan sebentar mixture nie under slow fire for a few minits dalam 5 minit jer dah ok. Mesti kacau selalu mixture nie.
6.Kemudian masukkan dalam loyang dan kukus for 45 minits.
7.Setelah ianya masak, permukaan kuih nie selalunya lembab sedikit when it is hot. Ambil kertas kitchen roll dan just gently dab dry permukaan kuih nie.
8.Biarkan ianya sejuk sebelom memotongnya menggunakan pisau plastic.
9.Kalau pakai acuan yang kecil2 tu, lapkan acuan nie ngan minyak dan biarkan dalam kukusan for few minits.
Kemudian pour in the mixture. Kukus for about 10 minit
9.Kalau pakai acuan yang kecil2 tu, lapkan acuan nie ngan minyak dan biarkan dalam kukusan for few minits.
Kemudian pour in the mixture. Kukus for about 10 minit
Anak-anak saya memang suka kuih-kuih camni...laku aje.
wah menarik....kedua2 kaswi tu saya suka...bestnyer dapat mkn dgn kelapa parut fresh kan...kat sini guna kelapa kering jer.
ReplyDeletewahhhh...kaswi..sedappnya..nak yang ijau dan coklat tu....
ReplyDeleteKak tie pun suka kuih kaswi ni. Teringat mak buat dulu. Kak tie buat tak berapa menjadi. Nanti kak tie nak simpan resepi ni. Nak buat suatu hari nanti. Sedap pulak nampak kuih kaswi suzi ni..
ReplyDeleteassalamualaikum suzi..suka benor kuih ni..blh mkn berketul2..uish,ada yg hijau ada yg brown..comey2 :))
ReplyDeleteAssalam suzi cayang sihat ke?ala kue kaswi sedapnya akak suka ni nak buat ade sikit M ler
ReplyDeleteSalam Suzi..apa kabar?lama x singgah sini..rajennya buat 2 mcm kaswi..tp mmg sedapkan?ada lg tak???hihi
ReplyDeletesuzi...cantik dan nampak sedap je kuih tu...kak ima pun nak simpan resepi la jugak kut2 terrajin nnt..
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteaduhai biler tgk kaswi terasa teringin nak makan..tp malas pulak nak buat....
kak.... suker tgk turtle dua sejoli tuh! hihihi
Salam
ReplyDelete▪ Muhammad Afif Akasha bin Maruan, 17tahun(2022). Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2.
ReplyDeletePada Mac 2017, Afif waktu itu berumur 12tahun. Dia tiba-tiba mengalami bengkak di leher dan bawah ketiak. Dia dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah kemudian diminta menjalani pembedahan kecil untuk ambil tisu di leher, kemudian pada Jun 2017, dia disahkan mengidap Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2. Dia menjalani kimo 12kali, selepas saja kimo, dia mengalami muntah, tak lalu makan,sakit badan,setiap jam kena urut. Kimo pertama dan kedua pun sama kesannya hingga tak sanggup nak teruskan kimo. Berat dia turun 2kg, semasa kimo. Datang kawan baik ibunya memperkenalkan Jutawan Herbs ,ibunya beli dan terus beri dia minum jus herba semasa rawatan hospital. Kimo ke 3 alhamdulillah dia ada selera makan, aktif balik seperti biasa, tak sakit badan lagi dan pada November 2017 iaitu kimo ke 6, berat badan Afif naik 5kg .Doktor sahkan tak ada lagi sel kanser dan sampai sekarang masih minum Herba Jutawan Herbs.
-------------------------------
▪Puan Arbaayah bt Hussin, 72tahun dari Taiping. Pada tahun 2013 ,dia diserang demam, bengkak kaki dan tidak sedarkan diri. Kemudian dia ditahan di wad Hospital Taiping dan doktor mengsyaki dia diserang kencing tikus. Tapi pada 2015 dia alami tanda yang sama dan doktor mengesahkan dia menghidap Sirosis hati tahap 3. Anaknya terjumpa blog Jutawan Herbs dan dia mula guna herba sejak 2019 sampai la sekarang. Mula-mula minum tak ada sebarang perubahan, tetapi 1 bulan lepas tu barulah dia perasan ,rasa seram sejuk dan takut nak mandi selama ni dah berkurang, sampai sekarang tak ada demam dah. Kesihatan bertambah baik.
▪Puan Siti Saharia, 44tahun. Kanser payudara tahap 2.
Pada bulan Ogos 2020, dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 2, selepas menjalani proses ultrasound dan biopsi. Dia melalui pembedahan mastectomy, kimo 6kali dan radioterapi 15kali. Dia kenal Jutawan Herbs dari kawan yang sakit kanser panyudara juga. Dia minum herba Jutawan Herbs pada 2020 semasa sedang kimo. Kalau dulu kesan sampingan semasa kimo sangat teruk dengan alahan, tak ada selera makan dan badan lemah. Tapi lepas minum Jus Jutawan Herbs semasa kimo, kesan sampingan sangat berkurang,mkn berselera, bertenaga dan siap boleh pandu kereta. Pendek kata boleh jalani hidup macam orang sihat. Dia tidak berharap rawatan moden saja, sampai sekarang dia terus ambil herba dan makin pulih.
-------------------------------
▪Puan Roziaton bt Mohd Kasini, asal dari Triang Pahang, Kanser Usus tahap 3.
Pada Julai 2016 ,doktor mengesahkan dia menghidap kanser usus tahap 3 dan perlu buat kimo 12x. Dia terus patah semangat kerana memikirkan anak-anak yang masih kecil. Tapi keluarganya membelikan Jus Jutawan Herbs untuk dia minum, ketahanan badannya menjadi kuat melawan kanser. Dia juga ada minum herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama dia buat kimo. Kimo seperti biasa, tiada sakit badan,tiada demam dan lain-lain. Pada 2017 doktor sahkan dia bebas dari kanser dan hanya perlu ambil darah CEA setiap 6bulan sekali. Tak lama lepas tu doktor cakap dia hanya perlu datang ambil darah 1tahun sekali saja. Alhamdulillah dia pun dah sembuh kanser.
------------------------------
▪Puan Aida dari Pahang, anaknya mengidap Leukimia Acute Limphoblastik (ALL) .
Pada hujung tahun 2016, anaknya disahkan menghidap penyakit Leukimia Acute Limphoblastik (ALL). Dia terjumpa blog Jutawan Herbs dan memberi anaknya minum 2jenis herba dari Jutawan Herbs sebelum masuk ke hospital untuk kimo. Lepas 3tahun ,dia perasan anaknya makin cergas ,makan bertambah dan x lesu seperti sebelum minum Herba. Dia yakin Jus Jutawan Herbs banyak membantu anaknya makin sihat.
------------------------------
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570