Friday, December 10, 2010

Sotong Singgang, Daging Masak Kicap, Mushroom Goreng Tepung

Assalamulaikum...semua ni menu lunch Rabu hari tu. Semalam tak sempat masuk blog. Bz sikit 2-3 hari ni sebab nak siap2 utk balik Kg dan cuti-cuti, InsyaAllah. Saya dan anak-anak balik dulu naik bas(tercapai hasrat anak-anak sy yg minta balik kg naik bas...anak-anak sy cukup suka naik bas...mmm pelik betul.) Seminggu lepas tu baru hubby menyusul. Nak kena prepare banyak benda...tapi hari ni sempat lagi menyelit hehehe...



Sotong Singgang


Resepi K. Nor TRG tapi sy ambil kat myresipi.
K.Nor, sy sharing kat sini ye...thanks....sedap!

Bahan-bahan ( 4 - 5 orang makan )

  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  3. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  4. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  5. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  6. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..




Daging Masak Kicap


Klik SINI utk resepi...




Cendawan Goreng Tepung



Resepi dr Izah Muffin Lover. Thanks Izah ye...



Bahan-bahan:
  • 250 gm cendawan tiram
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu makan rempah kari
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 @ 2 biji telur

Caranya:
  1. Cendawan dibersihkan dan disiat-siat mengikut saiz yang diingini. Toskan sehingga kering atau lapkan dengan towel bersih.
  2. Satukan kesemua tepung, rempah kari dan garam ke dalam mangkuk besar dan gaul sebati.
  3. Kocokkan telur ke dalam mangkuk yang lain.
  4. Panaskan minyak. Celupkan cendawan ke dalam telur, kemudian ratakan ke dalam campuran tepung tadi dan goreng.
  5. Goreng sehingga warna keperangan dan rangup. Siap dihidang.




1 comment:

  1. Salam Suzi

    Lauk2 kat atas tu, kalau pilihan anak2 kat umah ialah sotong dan cendawan celup tpg
    slmt balik kg...tentu seronok anak2 balik jumpa atok nenek.balik naik bas....budak2 mmg seronok sebut nak naik bas...tp belum pernah bawa anak2 dgn bas balik kg.

    ReplyDelete