Siakap bersos asam jawa ni dah tak ingat dah masak bila. Resepi dr dapur UMMI Kuantan. Tapi resepi asal dari Leen Cetusan selera. Terima kasih ye berkongsi resepi. Sedap juga resepi ni. Penyediaannya pun simple je.
SIAKAP BERSOS ASAM JAWA
Sumber: Leen Cetusan Selera
Bahan-bahan:-
- 1 ekor Ikan Siakap
- 1-2 labu Bawang Besar **
- 4-5 ulas Bawang Putih **
- Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
- (tapi leen belasah semua sebiji)
- 7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
- 1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
- 125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
- Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- kan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
- Tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau (Leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
- Masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
- Bila dah didih dan cukup semua rasa, (Leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu), dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Tuang atas ikan tadi. Sedia dihidang...
# nak sambung berkemas. mlm ni balik KG!
salam suzi,
ReplyDeleteikan memang sedap makan ngan nasi panas..ada sambal lagilah bertambah nasiknya :)
Assalam suzi cayang,terliur tgk ikan siakap tu
ReplyDelete