Bahan-bahan ( 14 biji )
Bahan A
- 1 sudu besar yis segera
- 1 sudu besar gula pasir
- 125ml air suam
- 150gm tepung gandum
Bahan B
- 150gm tepung ubi
- 300gm gula pasir
- 5 biji telur ayam
- 1/2 sudu teh garam halus
- 1 sudu teh esen pandan/vanila
- 50ml air daun pandan
- 1/4 sudu teh pewarna hijau
- mentega cair utk meleser
- 450ml santan pekat dimasak hingga mendidih dan disejukkan.
- Hiasan : Bijan - kali ni sy tak letak
- Bancuh bahan A dalam mangkuk yang besar hingga rata dan perapkan selama 1 jam, biar adunan mengembang.
- Pukul telur, gula, esen pandan dan garam hingga kembang. Masukkan kedalam bahan A, gaul perlahan-lahan sambil masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit. Kemudian tuangkan bahan C, santan yang telah disejukkan tadi. Kacau rata dan masukkan air daun pandan dan pewarna hijau. Kisar sekejap dengan blender dan perap adunan selama 2 - 3 jam.
- Leser acuan dengan majerin dan panaskan dalam oven selama 10 minit. Masukkan 3/4 adunan kedalam acuan-acuan kecil. Tabur bijan atau kepingan badam dan bakar pada suhu 160c api atas dan bawah selama 40 minit hingga permukaan adunan mengerutu dan kekuningan.
- Cucuk dengan lidi jika adunan tidak lagi melekat, bolehlah diangkat.
- Kuih ini melekit sewaktu dipotong ketika masih panas tetapi akan bertambah lembut jika dibiarkan sejuk (4 - 5 jam) pada suhu bilik.
Bingka ambon tu mcm kek yg ala2 berongga gitu...nampak sedap tu suzi.
ReplyDeleteakak..bingka ni tak moist kan? nk try jugak rasanya..klu abg bwak blik dari indon tu, bingka dia tak moist tapi lembut..mcm tu ke rasa dia kak?
ReplyDeletekak, tang kerak2 tu yg sedap tu....
ReplyDeletekak nur,
ReplyDeletesedap kak. bolrhlah try :)
izah,
ha a'. lembut dah kenyal sikit...sbb pakai tpg ubi tu rasanya.
dina.
betul2...:)
kak suzi..kak best cam sarang semut gak..nk trylah :)..
ReplyDeleteSalam suzi. Dh nampak ramai yg cuba, tingin gak nak buat tp kena tunggu ujung minggu ler...cantk kek suzi byk rongga.
ReplyDeleteuihhh ... sedapnya kakkkk... nk tang koner kak...hehe
ReplyDeletenak try jugak la kak! macam best jerk nih!
ReplyDeletemokwo pun rsase nyer nak try..femes sgt dengor nye binka nih kat indon
ReplyDeleteSalam Suzi,
ReplyDeleteCantik berongga bingka ambon ni...tahniah menjadi kuihnya...suka tngk guna acuan berlubang...good idea too...
seri,
ReplyDeletetrylah. sedap tau!:)
along,
thx. try jgn taj try...:)
anawahid,
hehehe...ramai juga suka tang koner ye...geng!
hana,
best...best...
mokwo,
cubalah...tak rugi...hehehe
salam yatie,
thx juga berkongsi resepi...:)