Bahan-bahan
- 4 cawan beras basmathi - rendam 20min dan toskan
- 6 cawan stok ayam - sukatan air bergantung jenis beras basmathi
- Rempah tumis - Kayu manis, bunga lawang, pelaga
- 2 inci halia - ketuk
- 1 batang serai - ketuk (optional)
- 2 biji bawang putih- hiris
- 1/4 biji bawang besar - mayang
- 1 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 helai daun pandan
- 3 sudu mentega@butter
- Garam
- Panaskan butter. Tumis rempah tumis dan juga bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan bahan2 lain stok ayam, sos tiram, minyak bijan, daun pandan, serai, halia dan juga garam. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan beras yang sudah ditoskan tadi. Kacau rata. Pindahkan ke dalam rice-cooker dan masak seperti biasa.
sedap nampaknya ayam ngan nasi tu..nak cuba jugak la nanti....mekasih kak
ReplyDeletesalam suzi cayang harumnya bau dia dah smpi png ni hehehehe
ReplyDeleteizah,
ReplyDeletesedaaaaap hehehe. trylah.
chik mimi,
ye ke? tapi dah pinishlah kak mimi comey....