Ayam dengan sos tiram...geng nasi ayam harum basmathi n3 semalam. Ubahsuai sikit dari Majalah Keluarga -Julai 2010. Resepi asal semuanya guna sos brand "life"...
Untuk perap:
- Seekor ayam ( sy potong 4)
- 2 sudu teh garam
- 1 1/2 liter air
- Kiub/serbuk pati ayam
- sedikit sos tiram
Untuk sos:
- 5 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar minyak bijan/minyak masak
- 1 ulas bawang putih - dihiris
- 5 sudu besar air
- 1 sudu teh gula
- sedikit serbuk lada sulah
Cara Membuatnya:
Untuk Ayam:
- Sapukan ayam dengan garam, basuh dan toskan.
- Masakkan air didalam perutk besar sehingga mendidih. Kemudian kecilkan api dan masukkan ayam. Biarkan dalam 45 minit.
- Angkat ayam dan toskan. Kemudian perap dengan kiub/serbuk pati ayandan sedikit sos tiram dan goreng.
Untuk Sos:
- Panaskan minyak sapi/masak dalam kuali
- Masukkan bawang putih, gula, lada sulah,air dan sos tiram, kacau sebati.
- Biarkan sehingga mendidih.
- Angkat dan tuang di atas ayam goreng yg telah dipotong.
salam suzi...ermmm nampak sedap ayam tu...anak2 mesti suka..makan nasi ayam dari air tangan ibunya...
ReplyDeletesuzi sedappppppnya nak menggendeng boleh ?
ReplyDeletesalam suzi. sedaplah ayam tu. kakchik tengok pun terliur sakan ni. dah la belum sarapan :(
ReplyDeletekak ima,
ReplyDeleteAlhamdulillah...tapi memang puas mkn kalau masak sendiri kan?
kak mimi comey,
sayang semuanya....sudah telambat...hehehe
kak chik,
boleh buat utk lunch nanti...