Tuesday, June 8, 2010

Ayam Bakar Mayonis (2)

Lauk lunch dan dinner semalam. Sedap. Anak-anak ratah je ayam ni... Resepi ceduk dr dapur Hana. TQ berkongsi resepi....



Bahan-bahan

  • 8-10 ketul kepak ayam - sy guna semua bahagian ayam. tapi yg posing peha je hehehe...
  • 4cm halia - parut
  • 4 ulas bawang putih - parut
  • 1 sudu besar madu - leh add
  • 1 sudu besar gula perang - hana x ltk tp lebihkan madu
  • 1 sudu kecil blackpepper
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 ½ sudu besar mayonis
  • Butter@minyak zaitun@minyak masak
  • garam
Cara-cara
  • Basuh bersih kepak ayam. Ketepikan.
  • Gaul kepak ayam dengan semua bahan kecuali minyak zaitun@butter. Perap 4jam atau lebih. Seeloknyer semalaman.
  • Panaskan oven suhu 180. Alaskan loyang dengan aluminium foil.
  • Susun kepak ayam dan renjis2kan dengan minyak zaitun atau letak sedikit butter di atas ayam.
  • Bakar selama 45min-1jam atau hingga keperangan.


untuk semalam saya bakar kat dalam kuali je...itulah hasilnya. Tetap sedap.




4 comments:

  1. kecur airliur dibuatnya... 4 ketul tu pun kakchik boleh habiskan.

    ReplyDelete
  2. hi kak lama tak jenguk resepi akak.. kekekekek sejak balik msia ni jarang tengok update resepi kekekeke

    ReplyDelete
  3. salam suzi :) rasenyr kalau kepak jer anak2 x puas makan..biasanyr diaorg suka drumstick atau drummmet kan...ermmmm, sedap3x!

    ReplyDelete