Projek mencuba mixer baru...buat kek chiffon. Alhamdulillah menjadi...
1)Milo Chiffon Cake
Bahan-bahan (loyang size 16cm):
Bahan2 A:
- 1 camb milo
- 20ml air panas
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula kastor
- 20ml olive oil
- 40gm tepung naik sendiri (self raising flour) - diayak
Bahan2 B:
- 2 biji putih telur
- 1/4 camt cream of tartar
- 50gm gula kastor
cara:
- Bahan2 A: satukan milo dan air panas ke dalam cawan dan kacau sehingga milo betul2 larut. ketepikan dan biarkan sejuk pada suhu bilik
- masukkan kuning telur dan gula kastor ke dalam mangkuk adunan dan pukul dengan menggunakan whisker sehingga gula betul2 larut
- kemudian masukkan milo dan minyak, kacaukan sehingga sebati
- masukkan tepung ke dalam adunan dan kaupbalikkan sehingga rata. ketepikan
- Bahan2 B: di dalam mangkuk adunan yang lain pukulkan putih telur dengan cream of tartar sehingga sebati dan berbuih
- setelah itu masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali dan pukul sehingga menjadi krim
- kaupbalikkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan Bahan2 A sebanyak 3 kali sehingga sebati
- tuangkan ke dalam acuan chiffon cake yang bersaiz 16cm dan bakar pada suhu 170C selama 25-30min atau sehingga masak
- setelah masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min. tujuannya supaya kek tidak akan mendap setelah dikeluarkan dari oven
- kemudian keluarkan kek dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga
PANDAN CHIFFON CAKE (Yen)
Resepi dr FP Mamafami...terima kasih mama...Buat separuh adunan je sbb takut tak jadi..Alhamdulillah jadi....
Ingredients :
(A)
- 5 egg yolks (size A)
- 60g oil
- 70g thick coconut milk (I used the ones in the box)
- 80g cake flour
- 1/2 tablespoon pandan leaves juice *
- 1/4 teaspoon pandan paste *
- (* Note : I used pandan essence and green food coloring)
(B)
- 5 egg whites
- 110g fine granulated sugar
- 1/2 teaspoon cream of tartar
Method :
1. Cream (A) until well mixed.
2. Beat (B) until stiff.
3. Fold (A) into (B) very slowly, making sure the mixture doesn't collapse.
4. Bake in a 25cm chiffon pan (ungreased!) at 175 C for 45 to 50 minutes.
5. Invert the pan and allow to cool completely before removing with a spatula, turning fast in one direction only.
ohooo dah pecah dare mixer barunye itu...camne kak?menggoda jiwa dan raga tak toys baru tu?klu rase tak berkenan leh la cempak ke dapo saye hiks...hai...entah bilerlah hajat sy plak akan kesampaian...
ReplyDeletekek mixer baru ler ni...patut le gebu semacam!!!hihihi
ReplyDeletefiza,
ReplyDeletehubby akak ckp lepas nitakde dah beli mixer lg hihihi..
doa byk2...ayat2 sikit hubby tu hihihi
kak ain,
tulah my hubby nyakat saya..."mmmm lembut n gebunya kek, maklumlah guna mixer baru.."
cantik n gebu kek yg dibuat ngan mixer baru ni...
ReplyDelete