Assalamualaikum semua...sejak semalam kat Adelaide ni kembali hujan...sejuuuk. Rasanya thn nilah paling byk hujan turun kat sini. Kami pun tak berapa sihat...selsema tapi taklah teruk cuma hubby je yg agak teruk. Harap2 selsema biasa aje. Risau gak coz swine flu dah sampai sini...kalau tak silap 2 sekolah dah tutup seminggu....Jom layan respei sarapan pagi kami hari ni...bun coklat. Buat malam tadi.. Utk lunch...ayam goreng n sayur lemak togeh je...(terus masak pagi2 coz hubby bawa bekal)
Ceduk resepi dr dapur Ros ...tq ros berkongsi resepi.
Ceduk resepi dr dapur Ros ...tq ros berkongsi resepi.
Bahan-bahan :
1¼ cawan air
2 sudu teh yis kering } @ 1 sudu besar fresh yeast
1/3 cawan gula halus
3½ cawan + 3 sudu besar tepung High Protein
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu teh garam
1 sudu teh bread softener } optional
1 sudu teh bread improver } optional
2 sudu besar butter
3 oz semi-sweet chocolate } dipotong dadu @ boleh gunakan chocolate chips
Cara membuat :
1. Larutkan sedikit gula dlm air & campurkan yis. Biarkan sebentar
hingga adunan berbuih
2. Campurkan tepung, serbuk koko, gula halus, garam, bread
softener & bread improver di dlm mangkuk pengadun.
3. Campurkan air yis bersama adunan tepung & uli sehingga sebati.
4. Masukkan butter dlm doh & uli hingga doh tidak melekat pd jari.
5. Campurkan potongan coklat pada doh.
6. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
7. Selepas itu, uli semula doh & bahagikan adunan mengikut suka
8. Selepas dibentuk, rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda.
9. Sapu permukaan doh dgn susu & tabur sedikit gula sebelum
dibakar.
10. Bakar pada suhu 200 darjah C selama 10 - 15 minit.
11. Selepas masak, selimutkan roti sehingga sejuk & masukkan
dlm bekas plastik- saya sapu permukaan roti dgn marjerin.
salam...
ReplyDeleterajin hubby suzi bawak bekal... moga cepat sembuh dan jaga kesihatan.
mcm2 jenis roti dah kuar ni. best kan ada BM. main campak 2 aje.hihi
ReplyDeletep/s..semoga cpt baik dr selsema.
k suzi,sy rase sy tgh rajin gak nak meroti tp terbantut plak sbb tpg roti dah habis...ke... alasan? hahaha!!!
ReplyDeletebilalah nak cuba buat roti ni...tengok suzi punya umah macam2 dah keluar...tu yang terliur sangat ni...hihihi
ReplyDeletewaa syiokla ujan2 pekena roti cekleta..sedap tuh..ekek:D
ReplyDeletekat sini lain lak storinye suzi... panas sampai sakit tekak2... ramai yg demam2... tak tahan perit panas nye... bun choc nie bdk2 sure suka kan...
ReplyDeletesalam suzi..agaknya berapa banyak yis kamu simpan kat rumah?rajin betul buat roti.
ReplyDeletenaz,
ReplyDeletekat sini kenalah bawa bekal...susah nak cari tmpt mkn...lagi pun mahal...sesekali mkn kedai takpelah..
kak ain,
apa lg pujuk rayulah minta BM...
hari ni sakit kepala lak ni..
ima,
trylah buat...bila dah jadi nanti makin rajin buat...
suziey,
memang sedap...tu yg badan pun mcm roti hihihi
moi,
tulah kan ...panas sgt pun tak tahan...sejuk2 pun tak tahan juga...
kak ina,
rajin sbb main campak dan tunggu je...pastu anak2 pulak suka...makin bersemangat. saya memang beli yis byk terus(kotak besar) hihihi
semoga cepat sembuh.
ReplyDeleteAdli pin baru baik dari selsema.
cantik & gebu bun suzi buat ni... sedap makan panas2!!
ReplyDeleteAlaahai....buat roti lagi, ya Suzi...ekekeke...
ReplyDeleteDah lama tak makan bun coklat..tengok gambar ni tringin la plak :)
ReplyDeletemoga abg cpt sembuh
ReplyDeletenmpk sedap yummy..akan ku usahakan mmbuatnye tis wikend :D
bigeyes,
ReplyDeletetq shais...
sasha,
sedap...nak...meh sini...
kak tie,
jgn jeles ....hihihi
tinie@green jade,
usahakan...jgn tak buat...rugi...
blogresepi,
ReplyDeletetq singgah sini...trylah buat...
huhu, tak acinya... gebu2 sungguh roti suzi, sebijik macam yang dijual di bakeri.
ReplyDeletekakchik sdg menabung ni nak beli BM juga