Sardin roll ni buat utk sarapan pagi tadi...lebihan kulit roti tu saya buat cookies kat bawah ni....
Resepinya ambil dr dapur Kak Jun...luarnya rangup dan lembut kat dalamnya. Rasa mcm puding roti pun ada...
Cara-cara:
Bahan-bahan:
- 100g roti (plain bread)
- 40g fresh milk
- 25g telur (1/2 biji)
- 1 sudu besar mentega
- 2 sudu besar tepung gandum
- 40g dry fruit (akak guna raisin n coklat cip aje..)- saya letak choc chip je....atasnya hias manik warna-warni
Cara-cara:
- Potong dadu roti kecil-kecil. Panaskan oven sehingga 180 degree.(saya potong ikut suka je hihihi..)
- Masukkan fresh milk, telur dan tepung ke dalam mangkuk. Kacau biar sebati. Kemudian masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau lagi.
- Masukkan roti dan dry fruit. Kacau serata. Kemudian buat bentuk bulat kecil-kecil.
- Bakar selama 15~20 minit.
- TIP: Kalau nak lagi rangup, roti tu hendaklah dikeringkan dulu dan hancurkan jadi macam bentuk breadcrumbs. Masa bakar pun kena pendekkan iaitu 12~13 minit.
simple ni...boleh try nanti. Dah buat passport Isa..??? Syoknye nak gi cuti. we all terperap kat umah je..ayah depa2 bussyyy...huwaaaa!!!
ReplyDeletewah nampak sedapla suzi...yum-yum..
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletekak ain,
try jgn tak try..anak2 pun ada rumah tu...tentu diaorg seronok...
bukan buat passport...just ambil gambar utk buat passport hihihi...
ayah sibuk...ibu dialah bawa anak jalan2.... :)
azreen...
budak2 suka sbb ada choc chip tu...
wah... pandainya suzi... dah tentu tak membazir!
ReplyDelete