Friday, December 26, 2008

Daging Masak Kicap

Daging masak kicap ni resepi UMMI tapi ambil dari rumah Sasha.
Sedap...Thanx berkongsi resepi....
saya guna apa yg ada je...Ni resepi asalnya....



Bahan:-


  • 1/2 kg daging - potong nipis
  • 3 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 cm halia - tumbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis - tumbuk
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 5 sudu besar kicap pekat manis
  • sedikit gula
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air
  • 3 biji cili hijau - belah2
  • 1 labu bawang besar - potong bulat 3 sudu besar minyak

Cara Memasak:-
Gaul daging dengan bahan tumbuk dengan cili kisar dan masak dalam kuali sehingga daging lembut. Jika perlu tambahkan air dan masak lagi. Bila daging telah empuk, tuang minyak dan masukkan bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis, gaul rata. Masukkan kicap, gula garam dan gaul sebati. Setelah rata dan daging benar2 masak, masukkan cili hijau dan bawang besar. Gaul-gaulkan, angkat.

4 comments:

  1. hari ni terasa cam nak makan masak kicap la....saper la sudi masak kan nih....huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. MIL ada lagikan...pujuk2lah dia masak..masakkan org lama lagi sedap...rindu masakan mak....

    ReplyDelete
  3. baru malam semalam masak ayam masak kicap....nie tengok pulak resepi suzi, daging masak kicap la jugak utk menu hari nie:)

    ReplyDelete
  4. shais...hidup kicap! hihihihi....

    ReplyDelete