Nasi Tomato dr dapur UMMI. Resepi asalnya drp Che De Sam.
Semalam saya hanya guna beras jasmin biasa...
Semalam saya hanya guna beras jasmin biasa...
- 5 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
- 1/2 cawan susu cair
- 4 biji tomato - cincang
- 1/2 cawan sos tomato
- 2 sudu besar marjerin/minyak sapi
- 5 sudu besar minyak
- garam
- air (ikut sukatan - 5 cawan jugak)daun pandan/daun sup
Bahan Tumis:-
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 5 ulas bawang merah - hiris
- 1 inci halia - hiris
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum cengkih
- 1 inci kulit kayu manis2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak:-
Gunakan periuk nasi elektrik dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambahkan air dan biar mendidih. Masukkan beras dan daun pandan. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan-lahan. Hiaslah dengan bawang goreng dan tabur daun sup.
yumm..best kalu makan dgn ayam masak merah dan dalca. Salam perkenalan.
ReplyDeleteEhm sedapnya.... pandai masak,
ReplyDeletesalam kenal-kenal...
suka makan nasi tomato ngan ayam goreng
ReplyDeletelamanye akak x buat ns tomato..
ReplyDeletemain beli je..
Wah..lawanye background..!!!
wah suzi tukar dinding rumah ker? hehehe....sedapnye nasi tomato....nak cikit...
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletect_as...
salam perkenalan...
aliadijamina...
salam kenal2...
teambionic..
ye ke?...
kak ain...
saya duk sini baru belajar buat nasi tomato ni...
saje ubah selera...akak nak link dia ke?
azreen..
nak link tukar cat ke?