Thursday, September 25, 2008

Menu berbuka 24 Ramadhan



nasi karot makan dgn ayam bakar n kentang oregano
saya buat nasi karot tu berpandukan resepi kat k.lza tapi saya ambil dr fp mamasya. Saya ubah sikit sebab kat rumah takde beras basmathi dan kiub ayam. Apa yg saya buat saya guna beras biasa dan masak guna air rebusan ayam. Ayam yg dah rebus tu saya bakar.


NASI CARROT( resepi asal)

Sumber Fp K.Liza,

Bahan-bahan:

  • 6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
  • 2 caw carrot [potong dadu kecil]
  • 1/2 caw susu cair
  • 8 caw air
  • 1 kiub ayam knorr
  • 1 s/k gula
  • garam
Bahan Tumis
  • 2 s/b rempah kurma
  • 5 ulas bawang merah.]
  • 3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
  • 2 cm halia ]
  • 3 s/b minyak sapi
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun ketumbar.....mayang
  • daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.


kentang oregano

kuih lompang.
pertama kali buat dan guna acuan muffin je...


Sumber:rozzan.blogspot.

Bahan:

  • 110 gm tepung beras
  • 80 gm tepung ubi
  • 200 ml air
(Satukan dan gaul rata)

  • 250 gm gula pasir
  • 200 ml air
  • 2 helai daun pandan
(Didihkan atas api sehingga gula larut, sejukkan sebentar)

  • ½ biji kelapa parut
(bubuh secubit garam, gaul & kukus sebentar)


Cara:
1) Satukan tepung beras dan tepung jagung. Masukkan air lalu dikacau rata. Ketepikan.

2) Masak gula bersama air dan daun pandan sehingga gula larut. Biarkan sejuk sebentar. Kemudian masukkan air gula ini kedalam bancuhan tepung tadi, dikacau rata lalu ditapis.

3) Letakkan acuan kuih lompang (Chinese teacups) ke dalam kukusan. Biarkan air dalam kukusan itu mendidih. Setelah itu, tuang adunan kuih ke dalam acuan-acuan tadi sehingga 3/4 penuh. Kukus selama 8 to 10 minit. Bila dah masak, keluarkan.

4) Masukkan acuan kuih yg baru dan ulang proses mengukus sehingga adunan selesai. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di keluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.

No comments:

Post a Comment