Wednesday, September 3, 2008

Menu berbuka 2 Ramadhan

chicken wing bakar...


sayur lemak labu kuning



bubur pulut hitam...
Iman suka sangat ni....


crispy risoles...
Ni kes terliur tengok kuih ni kat blog CMG...
kuih indonesia kot....ambil resepi kat sini. Untuk fillingnya dah ubah sikit ikut apa yg ada.
My hubby cakap sedap. Saya pun suka...tapi anak2 kurang sikit coz ada sayurlah tu... Liat betul diaorg ni mkn sayur..kecuali Iman.


Untuk kulit :
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 200 ml susu segar - yg ni tak tahu dia salah taip ke apa coz letak 400 ml baru jadi adunannya.
  • salt secukup rasa
  • 30 ml minyak masak
Satukan semua bahan2 dalam blender dan blend. kalau rajin...tapislah. Panaskan kuali "non-stick" dan sapu sedikit minyak. Tuang kurang lebih 1/3 cawan dan ratakan hingga menjadi kulit dadar yang nipis. Macam buat kulit ketayap. Masak hingga kelihatan pucat.


Filling :
  • 1 batang karot - potong dadu kecil2
  • 1 biji kentang - potong dadu kecil2
  • 1/2 cup jagung frozen
  • 1 keping daging dada ayam - cincang
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar butter
  • 1 small onion, cincang
  • 1 cup susu segar
  • sedikit black pepper
  • garam secukup rasa
Panaskan mentega dalam kuali, tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan isi ayam, masak hingga ayam masak. Kemudian masukkan kentang , karot, jagung dan serbuk lada hitam, gaul rata. Tuang susu (tambah sedikit air jika perlu) dan masukkan tepung. Masak hingga kentang lembut dan inti kering.


Cara buat risoles:
Ambil sekeping kulit, isi inti dan gulung kemas (macam buat kuih ketayap). Buat hingga habis. Kemudian, celupkan gulungan kuih tadi ke dalam telur dan kemudian golekkan dengan serbuk roti, goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos atau makan macam tu aje pun sedap gak....

6 comments:

  1. Selamat berpuasa suzi..tgk sayur labu dan bubur pulut hitam tu teringat kat mak akak...mak kat tie memang sukakannya..baru balik tgk mak dan ayah..dapat juga lepas rindu..pandai juga suzi masak masakan kita walaupun dok jauh yek...baguslah tu..takut2 lupa lak cakap melayu..hihi....

    ReplyDelete
  2. sedapppnyeee nampak...hubby akak suka bubur pulut hitam...satu hari nanti dlm bulan posa ni gak..ingat nak buat jugak la..

    ReplyDelete
  3. sempat lagi bergambar ekk,kalu dah lama bedal tambah2 bulan pose..

    ReplyDelete
  4. salam...

    tirana, nak sikit ke?
    ---------------------

    kak tie,
    melayu tetap melayu...hehehe
    -----------------------------

    kak ain,
    my hubby pun suka....sayangkan hubby baik masakkan hehehe..

    ReplyDelete
  5. slam along...
    tulah kena cepat2...lg2 kat rumah ni ada sikecil yg tak posa ...

    ReplyDelete