Tuesday, August 19, 2008

SHEPHERD PIE

Mashed Potato:

Rebus potato hingga empuk . Lenyek hingga halus bersama butter, susu dan sedikit garam.


Filling:
Ambil dr mamafami fp.
  • 400g daging cincang
  • 3 bwg besar ~ diced
  • 2 karot~ diced
  • 2 tomato ~ diced
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu besar kicap
  • garam
  • minyak masak
  • mixed vegetable ~ optional
  • 1 kuning telur ~ utk sapuan - saya ganti dgn cheese
  • 1-2 sudu besar gandum
Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging cincang dan karot dan goreng seketika.
  3. Masukkan mixed vegetable, tomato, sos tomato dan kicap. Gaul rata.
  4. Masukkan garam dan tepung. Masak sehingga daging masak.
*Boleh tambah apa2 sos ikut selera masing2.


Cara-cara buat pie:
  1. Letak lapisan mashed potato dalam acuan pie...saya guna acuan muffin je.
  2. Kemudian masukkan filling. Tutup pula dengan lapisan mashed potato.
  3. Sapu kuning telur pada permukaan. Saya tak sapu pun...tabur dengan cheese je.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 200C hingga keemasan.

No comments:

Post a Comment