Wednesday, July 30, 2008

Pumpkin Pie


Hari Isnin hari tu last day Ismail kindy kat Wandana Pre School. Pindah sek yg dekat dgn rumah...takdelah dekat sgt, 15-20 min jln kaki. Saya pun dpt tugas baru utk ambil Ismail...jln kaki...kuruslah lepas ni hehehe. Nak bawa kereta tak tahu....Bagus juga, nak harap buat senaman kat rumah takdelah kot. So, utk jamuan Ismail saya buatkan bingka labu dan mini pie daging. Alkisahnya adalah pumpkin lebih so sebelah ptgnya buat pie ni. Resepi ambil dr majalah recipes+( ogos).


Bahan-bahan:-
  • Basic shortcrust pastry# - saya guna yg frozen
  • 11/2 cawan labu - kukus, lecek dan sejukkan
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula perang - saya guna gula biasa...takde gula perang
  • 1/2 thincked cream
  • 2 sudu teh parutan kulit oren
  • 1 sudu teh mixed spice - saya letak cinnamon je
  • cream - utk hidangan

Cara-cara:-
  1. Panaskan oven pada suhu 160 C/180C - ikut jenis oven. Letak pastry dalam acuan. 'Blind bake' pastry. 'Blind bake' = letak baking paper atas pastry dan letak pemberat seperti dry bean, beras atau pemberat pie. Bakar selama 15 min.
  2. Kalau nak buat hiasan kat atas pie, mcm buat bentuk daun ke..bunga ke...bakar juga dulu dalam 8-10 min. Sejukkan.
  3. Satukan semua bahan dalam mangkuk besar, kacau sebati. Masukkan dlm acuan pastry tadi dan bakar selama 1 jam atau masak. sejukkan pada suhu bilik dan letak hiasan tadi. Hidang bersama cream.

#Basic Shortcrust Pastry
  • 2 cawan tepung gandum
  • 150 gm butter, chopped
  • Air ais
Masukkan tepung dan butter dalam mangkuk, gaul hingga crumbly. Kemudian masukkan 3-4 sudu besar air ais, uli hingga jadi doh yg lembut. Bentukkan bulat dan canai menjadi bulatan lebih besar sikit drpd saiz acuan. Letakkan dalam acuan pie.

No comments:

Post a Comment