Wednesday, July 30, 2008

Cream de parisienne

Lagi resepi drpd home cooking blog...antara bekal anak2 gi school semalam.


Bahan-bahan (8 biji):

250gm tepung roti
3.5gm (1 1/8 camt) instant yeast
50gm gula kastor
2.5gm (1/2 camt) garam
7.5gm tepung susu
25gm unsalted butter
25gm (1/2 biji) telur
130ml air

1/2 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas roti
bahan hiasan - untuk taburan atas roti

filling :
Saya letak inti kastard. Inti lain pun boleh,inti kacang merah, tuna, sardin, mixed fruits, raisins dan apa2 je.

cara-cara :-

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting dough dan tunggu sehingga siap dalam 1 jam 30 min.
  2. Kemudian keluarkan doh dari BM dan tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin.
  3. Potong doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan bulat. Biarkan doh rehat selama 25 min.
  4. Kemudian canaikan setiap satu doh dan potong seperti gambar .
  5. Letakan inti di tengah dan gulungkan.
  6. Buat sehingga habis dan susunkan ke atas baking tray yang telah digris. Biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 - 1 jam.
  7. Sapukan telur ke atas roti dan taburkan bahan hiasan.
  8. Bakar pada suhu 190 - 200C selama 15-20 min atau sehingga keperangan.

# Untuk lebih faham rujuklah home cooking blog.

4 comments:

  1. suzi, inti custard tu ada tak resepinya...bole saya try buat lps ni utk bekal anak jugak..ahaksss

    ReplyDelete
  2. Salam ct, resepi utk inti kastad tu saya pakai resepi cream kastad

    # 1 sudu besar tepung
    # 1 sudu besar tepung kastard/jagung
    # 4 sudu besar gula
    # 200cc(1 cup) susu segar
    # 1 biji telur (L size)
    # 1 sudu besar mentega

    masak pekat sikit....

    ReplyDelete
  3. ops lupa caranya...tengok kat resepi ketayap....

    ReplyDelete