Sunday, July 27, 2008

Granny Boyd’s Biscuits



























Ni pun resepi drpd home cooking blog. Resepi yg simple dan yg penting anak2 dan my hubby suka coz diaorg nilah pelanggan utama hehehe....

Bahan-bahan:-

  • 300gm tepung naik sendiri
  • 30gm serbuk koko
  • 250gm unsalted butter - pada suhu bilik
  • 125gm gula kastor
#saya guna sedikit tpg jagung coz tpg naik sendiri dah habis tak cukup 300gm....

cara-cara:-

  1. Panaskan oven pada suhu 170C.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga gebu dan kembang.
  3. Campurkan tepung yang telah diayak bersama dengan serbuk koko ke dalam adunan mentega dan gaulkan sebati.
  4. Kemudian buatkan bulat kecil2 atau tekan guna acuan cookies dan aturkan ke atas baking tray. Tekankan dengan belakang garpu untuk mencorakkannya.
  5. Bakar selama 5 min pada suhu 170C dan selepas itu turunkan suhu pada 150C, bakar lagi selama 10-15 min.
  6. Sejukkan di atas wire rack dan simpan di dalam bekas kedap udara.

2 comments:

  1. salam suzi, rajin benar ler hang ni...bak mai sikit kerajinan tu...huhuhuu..tak pun pas ler skit biskut tu..nmpk sedap.

    ReplyDelete
  2. salam ct, rajin dah terpaksa....tapi bagus juga, kalau tak sampai sekarang pun tak tahu masak hehehe....
    kalaulah ct duk sebelah umah blh le pas....pastu bawa saya gi berurut....mmmm...sedapnya badan.

    ReplyDelete