Wednesday, June 25, 2008

Pretzel lembut



Dulu selalu beli kat kedai depan Jusco Kinta City. Sedap dimakan dengan honey bersama butter/majerin atau apa2 jem pun. Ataupun boleh dimakan bersama cream cheese...selera org putih. Cicah kopi panas pun sedap gak.....

Bahan-bahan:

Doh:- (sumber: Alma -My resepi)

1 ¼ cawan air
1 biji kuning telur

2 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

1/8 sudu kecil lada sulah
3 ½ cawan tepung berprotein tinggi (tepung roti)

1 sudu besar yis segera


Glaze:-

½ biji putih telur campur ½ sdb air

Topping:-
Sedikit bijan


Cara-cara:

  1. Masukkan kesemua bahan2 doh ke dalam breadmachine mengikut arahan mesin. Tekan menu utk membuat doh. Tunggu sehingga siap.
  2. Bila doh siap diuli...dah naik, keluarkan tumbuk doh untuk membuang angin. Bahagikan kepada 16 ba hagian. Atau ikut saiz yg disukai.
  3. Gentel setiap satu bahagian membentuk seperti tali yg panjangnya lebih kurang dalam 40-50 cm...agak2 boleh buat ikatan pretzel. Biar ia rehat seketika .
  4. Bentukkan setiap tali dgn bentuk ikatan pretzel. Letak atas dulang pembakar yg dialas dengan baking paper, jarakkan antara satu sama lain dalam 4cm. Biarkan naik sekali ganda. Kat sini tengah winter utk cepat naik saya letak dalam oven bersama sebekas besar air panas.
  5. Setelah naik sekali ganda sapukan dgn campuran putih telur dan air, serta taburkan bijan.
  6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu180 c selama 15-20min atau warna menjadi keemasan. Keluarkan dan sapukan atasnya dgn sedikit butter/majerin supaya kelihatan berkilat.
  7. Kalau takde breadmachine boleh uli dgn tgn je. Caranya satukan kesemua bahan2 doh dan gau hingga semua menjadi doh. Uli 25 - 30 minit untuk mendapatkan doh yg kenyal dan anjal. Bulat2kan, masuk dalam bekas dan tutup dengan plastic cling dan biarkan naik. Lepas itu ulang langkah 2 hingga selesai.

Pretzel ni lembut walaupun dah sejuk....


My breadmachine. Hubby beli 4 bln lepas kot...Kat sini tak mahal sangat tak dalam AUD 90 rasanya.

No comments:

Post a Comment