Tuesday, November 16, 2010

Kari Ayam Kering Ala Rendang dan Nasi Sayuran Campur (Mix Vegetables)

Lunch hari ni...resepi dr Cik Mat Gebu...terima kasih berkongsi resepi. Saya ubahsuai sikit ikut bahan yg ada...


BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
  • 2 helai daun kunyit, hiris halus - hari ni sy tak letak...takde stok. ganti letak serai.
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 3 camca besar cili kisar
  • 800 ml santan
  • 3 camca besar madu
  • Garam secukup rasa
  • 8 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 3 biji buah keras*(*dikisar halus)

BAHAN TUMIS :-)
  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 1 ulas bawang putih, hiris
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing, masukkan rempah kari tadi dan biar hingga terbit minyak. Masuk ayam dan masak hingga ayam kecut.
  2. Tuang santan dan masukkan madu serta asam gelugor. Kacau dan masak hingga kering, Tambah garam secukup rasa dan juga hirisan daun kunyit. Gaul hingga rata. Masak sekejap lagi dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi dagang dan acar mentah.




Nasi Sayuran Campur




Ubah suai dari resepi nasi karot Kak Liza. Sy dpt idea dr SINI. Terima kasih berkongsi resepi...


Bahan-bahan:

  • 6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
  • 2 cawan mix vege
  • 1/2 cawan susu cair
  • 8 cawan air
  • 1 kiub ayam knorr
  • 1 sudu kecil gula
  • garam

Bahan Tumis

  • 2 sudu besar rempah kurma
  • 5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih – mayang halus atau tumbuk kasar
  • 2 cm halia -mayang
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun ketumbar…..mayang
  • daun pandan……..simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan lauk yang sesuai. Saya hidang dengan kari ayam kering ,salan dan papadum.


No comments:

Post a Comment