Wednesday, November 10, 2010

Crispy Potato Wedges

Buat untuk Isa n Sumaiyyah kunyah-kunyah lepas balik sekolah tadi. Isa memang suka kentang. Guna nestum sbb masih banyak lg baki nestum yg dibeli utk buat kuih masa raya puasa hari tu...Resepi dr dapur Kak Mimi...resepi asal dr noorsha. Terima kasih berkongsi resepi.


Bahna-bahan:

  • 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO #guna serbuk lada hitam shj
  • 1 sudu teh serbuk cili # ganti dgn serbuk pati ayam
  • 1 biji putih telur - dikocok
  • Tepung gandum secukupnya untuk salut #guna nestum yg dikisar.
  • Garam

Cara-cara
  1. Kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
  2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
  3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
  4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
  5. Goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
  6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.



2 comments:

  1. adoiii.lapar...
    balik keje nak try wat nie...terima kasih menjadi sumber ilham

    ReplyDelete
  2. cik puan mr shaiful,

    sama2...dah try blm?

    ReplyDelete