Sunday, October 10, 2010

Sotong Goreng Tomyam

Senang dan sedap. Masak lunch semalam...dah penat balik dari shopping masak ringkas camni je. Geng dengan telur dadar.
Saya masukkan sayur-sayuran....tak payah dah nak masak sayur lagi. Senang kerja...Resepi dari ekhfa@myresipi.com. Terima kasih berkongsi resepi .



Bahan-bahan ( 4 org )

  • 300gm / 5-6 ekor sotong sederhana besar
  • 1 labu bawang besar - mayang
  • 1 inci halia - mayang
  • 5 biji bawang putih - mayang
  • 3 batang serai - ketuk
  • daun limau purut
  • cili api
  • sos tiram
  • kunyit & garam
  • minyak masak

Cara-cara

  1. Sotong dibersihkan, dipotong ikut suka kemudian diperap dengan sedikit garam dan kunyit.
  2. Bawang besar, bawang putih, halia dan serai ditumis dalam kuali hingga layu dan naik bau. Masukkan sotong yang diperap tadi. Kacau sekejap, tutup kuali dan perlahankan api.
  3. Setelah dibiarkan selama 3 minit, kacau lagi. masukkan daun limau purut, cili api dan sos tiram. Kacau lagi. Apabila kelihatan agak masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
  4. Kadang2 saya masukkan sayuran seperti tomato & carrot dlm masakan ini. Dan guna daun bawang utk hiasan. Terpulang pada citarasa masing2.


2 comments:

  1. salam suzi...tu anto sini skit eyh...wat mkn mlm ok lagi tuh :)))

    ReplyDelete
  2. hehehe boleh2...tunggu tau!

    ReplyDelete