Saturday, September 4, 2010

Pengat Keledek dan Nasi Beringin

Pengat Keledek

Dessert semalam. Permintaan my hubby. Sy main agak2 je letak bahan2 tu.
Untuk resepi boleh kilk SINI





Nasi Beringin

Nasi Beringin resepi dr CMG. OK....sedap nasinya. Makan dengan ayam masak merah. Sy buat sikit je.Takdelah sampai sekilo beras. Puasa-puasa ni masing2 pun makan sikit je. Beras pun sy guna beras biasa je...Terima kasih Cik Mat berkongsi resepi...




BAHAN-BAHANNYA :-)

1 kg beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
1500 ml santan (kurang lebih)
4 helai daun pandan, disimpul
2 batang serai, dititik
150 g minyak sapi
1 camca besar garam
1 camca besar serbuk ketumbar*
1 camca teh serbuj jintan manis*
1 camca teh serbuk kunyit*(*bahan rempah)
1 biji bawang besar#
6 ulas bawang putih#
3 cm halia#
50 g badam#(#dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sukat beras tadi...nisbah beras dengan santan = 1 beras : 1 1/2 santan. Ketepikan. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumis daun pandan dan serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan juga rempah. Kacau rata.
  2. Bila terbit minyak, tuang santan yang telah disukat tadi dan masukkan garam. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Matikan api.
  3. Masukkan beras yang telah disukat dalam rice cooker, tuang no. 2 dalam rice cooker tadi dan kacau rata bersama beras. Masak seperti biasa. Bila nasi betul2 kering, gemburkan perlahan. Boleh dihidangkan..






No comments:

Post a Comment