Monday, September 20, 2010

Nasi Jagung Serai Bermadu

Nasi jagung serai bermadu ni juadah untuk tetamu dari Penang yg datang beraya semalam. Terima kasih sudi singgah rumah akak ye Sara. Resepi dr dapur Cik Mat Gebu...Jangan seram sejuk pulak dgn nasi ni...'bermadu' tu hanya sekadar nama je hehehehe....Terima kasih Cik Mat berkongsi resepi. * kismis kat nasi tu sy tambah2 sendiri....




BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 20 minit dan toskan
  • 1 tin jagung berkaling, toskan dan simpan airnya
  • 2 camca besar minyak sapi
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawan santan (boleh ganti dengan susu cair)
  • 1 cawan air yang ditos dari jagung tadi
  • 4 1/2 cawan air
  • 1 kiub pati ayam "MAGGI" (optional)
  • 1 camca besar madu
  • Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
  • 1 biji bawang besar, didadu
  • 3 ulas bawang putih, diketuk
  • 2 inci halia, dititik
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 2 batang serai,dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan semua bahan2 tumis dan tumis hingga harum dan layu. Masukkan beras, kacau dan goreng sekejap anggaran 2 minit. Matikan api.
  2. Masukkan beras tadi ke dalam rice cooker, tambah baki daun pandan, jagung. Masukkan santan, jus dari jagung berkaleng dan juga air. Hancurkan kiub ayam (kalau guna) dan masukkan madu, letak garam seckup rasa, kacau hingga semua sebati.
  3. Masak seperti biasa. Biar hingga nasi tanak dan kering. Gaul nasi tadi dengan chopstick tapi perlahan2 jangan ganas2 nanti beras patah2. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama lauk-pauk kegemaran...


Nasi tu di makan padankan dengan salad telur puyuh + sosej dan ayam masak merah.




1 comment:

  1. salam suzi...lapor bebenor menengok lauk pauk kat dapur suzi nih...telan air liur jerk...:p~

    ReplyDelete