Wednesday, August 18, 2010

7 Ramadhan

Tom yam ni resepi tomyam campur dr dapur mamafami. Saya guna ayam je. Resepi kat bawah tu sy translate pakai google dah ubah sikit2 bg faham. harap2 betullah hehehe....Terima kasih mamafami berkongsi resepi.


Bahan:


  • Serai
  • Daun lmau purut
  • lengkuas
  • Limau nipis
  • cili api/burung
  • tomato
  • Tom Yam paste atau kiub
  • ayam dan hirisan daging lembu ~ dipotong-potong kecil
  • udang
  • Bawang potong bulat
  • Cauliflour
  • Karot
  • garam ~ jika perlu
  • penambah perisa (aji-no-moto) ~ pilihan

Kaedah:

1. Didihkan air dengan daun purut, serai, lengkuas sampai wangi.
2. Tambah paste/kiub tomyam.
3. Tambahkan garam dan penambah (jika perlu ). Biarkan mendidih.
4. Tambah fillet daging lembu, kemudian ayam dan udang.
5. Tambah tomato bawang dan mata cili api/burung
6. Akhir sekali perah limau nipis .

Tips untuk Tom yam rasa lebih baik:

Dari Imah:
Tambah 1 atau 2 sudu makan coffeemate atau creamer ke dalam sup. Dan jika anda memasak sup daging lembu atau sup ekor, tambah sedikit coke ke dalamnya.

Dari Kak Yong :
Tambah beberapa sudu makan sos ikan ke Tom Yam.




telur mata utk mkn dgn kue tiaw goreng, ikan pekasam goreng...import dr Grik tu.....



kue tiaw goreng


kuih cara manis...bakar kat oven :)

3 comments:

  1. Kak Tie masak tomyam sahur tadi... :)

    Ooo... kuih cara! Dapatlah idea untuk berbuka, hehe.. Thanks suzi.

    ReplyDelete
  2. salam suzi...ikan pekasam-lama x mkn...kuih cara-lama x buat...semua sedap!! *org lapar... :)

    ReplyDelete
  3. salam suzi...mcm2 utk buka posa. sedap2 pulak tu!

    ReplyDelete