Salam....semoga semuanya sihat2 belaka. Adelaide masih panas...hari ni masih 39C dan esok dijangka 40C...panas tu...huhuhu...hubby dah plan nak pergi beach lg. Apa nak buat walau tak berapa suka terpaksalah ikut juga...kalau buat undian pun sah2 sy kalah sbb anak2 pun semuanya suka pergi beach....Saya lebih suka pergi waterfall, tapi mana nak cari kat Adelaide ni...
Satu lagi nak cakap, sy confirm balik 7 Jan tahun depan...yeah!!! tiket dah dapat dah. Minggu ni start packing barang sikit2. Pada keluarga dan kawan2 kat Malaysia...tunggu kami balik. Doakan semua berjalan lancar ye...
Okay, cerita pasal resepi pulaklah...ayam goreng crispy ni dah tak ingat menu hari apa...buat utk lunch box anak2 dan hubby.
Ayam Goreng Crispy
Resepi d
r choppy@myresipi.com...sedap! minta izin copy-paste ye. TQ, sudi berkongsi resepi. sy ada ubah suai sikit, serbuk cili tu sy ganti dengan serbuk kari...takut peadas sgt nanti, anak2 tak blh makan.
Bahan-bahan
- 6 ketul ayam
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kanji
- 2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih(optional)
- 1 biji telur
- 1/2 cawan susu(fresh milk)
Cara-cara
- Bersihkan ayam. Buang kulit kalau tak suka. Sejatkan airnya.
- Masukkan semua bahan dari no.2~ no.8 ke dalam beg plastik. Tutup mulut beg plastik dan goncang-goncang biar semua bergaul sebati.
- Campurkan susu dengan telur dan pukul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak.
- Ambik 2~3 ketul ayam. Masukkan ke dalam tepung tadi. Goncang-goncangkan beg plastik.. biarkan ayam bersalut dengan tepung. Kemudian keluarkan ayam tadi. Celup pula ke dalam sebatian telur dan susu. Masuk semula ayam ke dalam beg plastik. Goncang-goncangkan. Kemudian goreng dengan minyak penuh sehingga perang atau garing.
- Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
- Ulang langkah ke 4~5 sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas.
Jemput-jemput Nasi
Jemput-jemput nasi ni pulak menu sarapan pagi tadi...resepi dr
Ros-Tokyo, kreatif
Ros ni cipta resepi2 baru. Terima kasih
Ros, berkongsi resepi ni. Sedap...anak2 pun suka. kalau suka boleh je tambah ikan bilis dan bawang atau apa2 saje ikut selera masing2. Sy tambah letak serbuk pati ayam.
Bahan-bahanya:- 1 cawan nasi putih
- 1 biji kentang
- 2 cawan tepung gandum
- sedikit air
- garam
- serbuk pati ayam(ni sy tambah)
Cara-caranya:
1. Nasi diblender dengan air, pastikan paras air dan nasi tenggelam, blender hancur, kemudian kentang di potong dadu kecil.
2. Curah dalam bekas adunan,dan campurkan tepung dan kentang, masukkan sedikit garam, gaul sebati, jika terlalu pekat, masukkan sedikit air, jika adunan dah boleh dijemput, air tidak diperlukan, kira nye masa ni agak-agak je kecairan batter ni, macam adunan kita buat jemput-jemput pisang.
3. Akhir sekali sudukan adunan dengan sudu dan goreng dengan minyak panas dan angkat bila dah perang, Sedap dimakan panas-panas bersama sos cili.