Bahan2:
* 1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
* 1.75 liter air
* 9 sudu besar gula
* 1 helai daun pandan ~ disimpul
* 6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
* 1 tin fruit cocktail ~ optional
* pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur
* UTK KUAH
* 1 tin susu cair
* 2 tin air (guna tin susu cair)
* 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
* 2 sudu besar tepung kastard
* 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
* 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
* 1/2 sudu kecil garam
cara2:
1. Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
2. Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
3. Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
4. UTK MEMBUAT KUAH:
5. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
6. Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
7.
**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..
Puding buih ni memang sedap. Dah lama saya tak buat..Asyik dok menjahit pulak sekarang ni..
ReplyDeletemesti fluffly je kan kak suzi...sbb pakai putih telur:)
ReplyDelete* tak pernah try...tp nak suruh ibu try..dia msti suka:)
waaa msti sedap nih..cantek je rupenye..sesuai ni jadi desert utk open house..ekeke:D
ReplyDeleteAlaahai....
ReplyDeleteTak keluar pulak gambor puding tu, kempunan la kak tie ni, hu hu...
sdpnya di mkn waktu tgh pns2 terik cam ni!!!
ReplyDeletehihi... entri Ramdhan tak abis lg... sedap tu!!... rasa2nya sesuai ker utk hidang masa raya?
ReplyDeletesodap ni :)
ReplyDeleteSalam
ReplyDeletekakak minta izin ambil resepi ni ek
nantiada masa kakak cuba buat.Tq
Salam suzi...
ReplyDeleteSalam aidilfitri...
Bestnya puding buih tu...boley la akak try buat nnt...ni akak asyik2 duk ulang buat agar2 kosong je wat pencuci mulut :)
puding buih memang maksu suka, tapi tak larat nak buat, suka makan jer
ReplyDeletetirana,
ReplyDeleterajinnya tirana ni, macam2 buat...jahit, membaca...kagum!
sha,
trylah,lg sedap mkn time cuaca panas...sejuk tekak hihihi
suziey,
dah buat open house ke?
kak tie,
alahai keisannya...dtg lglah kak tie
kak ain, betul tu...nyaman tekak
sasha,
hihihi...
sesuai kot. dulu2 selalu gak mkn ni masa open house
deliah,
sedaaaap!
hazeleyed
salam kenal, sila2 kita sama2 berkongsi...
kak fzi,
agar2 kosong ok gak...senang dan cepat hihihi...
trylah kak ubah selera...
maksu,
hihihi...samalah kita mak su...