Sambal Belacan
Ni resepi sambal belacan resepi Hana...letak bawang dan ikan bilis...sedap. Tq Hana berkongsi resepi. Akak copy-paste dr my resipi ye...Tapi saya letak sikit je cili padi...campur sikit cili besar takut tak tahan pedas....hihihi...Guna lemon juga ganti limau kasturi...
Bahan-bahan ( 4 org mkn )
- satu mangkuk kecil chili padi
- 3-4 biji bwg merah
- setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
- 1-2 inci belacan
- garam secubit
- pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
- 2 sudu minyak masak
- limau kasturi - hana xde limau kasturi so lemon jek yg ada. tp dcadangkan lagi sedap ngan limau kasturi
Cara-cara
- Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
- Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
- Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
- ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
- SeLamaT MencuBe.
Bingka Pisang
Buat bingka pisang sikit...separuh adunan je... resepi k.zana
tapi saya ceduk dr dapur Hana juga....tq!!
tapi saya ceduk dr dapur Hana juga....tq!!
Bahan-bahan
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara-cara
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
Jus Kiwi
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesambal belacan dgn bingka pisang tu menggoda la...lapar ni :)
ReplyDeleteWow wow wow Suzi..meriahnya menu menu yg Suzi masak di bulan puasa ni.
ReplyDelete