Saturday, July 4, 2009

Soft Crust Pizza

Menu dinner semalam....resepi doh pizza dr joayee@myresipi.com
Terima kasih berkongsi resepi...
Bahan-bahan
* 450gm tepung gandum(plain flour)
* 280ml air
* 2tbs yeast
* 1tbs level garam
* 1tbs gula
* 1 tbs olive oil-(or veg oil)
* 1 bawang putih-crushed
* extra tepung untuk mencanai

Cara-cara

1. masukkan dalam bread maker biarkan on basic recipe prog selama 11/2jam +-
2.bila ready, ambil sedikit dengan senduk(dough memang lembik).lumurkan tangan & tempat mencanai dgn extra tepung.
3.tekan-tekan dengan tangan saja. jangan guna pengelek.
4.letakkan diatas pre-heated bekas. dan cucuk
5.letak topping kegemaran dan bakar taklebih dari 10-12min. seeloknya double loyang untuk xtra lembut..dan loyang tu mesti di panaskan dulu sebelum letak dough..



4 comments:

  1. sedapnyaaa!!! akak semlm pun buat roti pizza. simple je..roti gardenia letak preego sos, letak ciken slice, letak tomato n cheese...pizza la gak kan!!!hehehe

    ReplyDelete
  2. hola...seddppp itu pizza...hehe

    ReplyDelete
  3. wah sedap tuh pizza....feberet...tp tak pernah buat sendiri.... :-)

    ReplyDelete
  4. kak ain,
    tu pizza xpress...lg senang kerja...kan?

    suziey n azreen,
    sedap dohnya tu...trylah buat...

    ReplyDelete