Resepi ambil dr dapur Kak Nor...tapi saya punya ni tak ckp bahan...takde lengkuas. Terima kasih Kak Nor n tuan punya resepi footscray.
Bahan-bahan:
1/2kg daging dipotong kiub
3 btg serai ~ diblend halus
1/2 in lengkuas ~ diblend halus
2 helai daun limau purut ~ diracik halus
2 sudu besar tomyam paste yg pedas
1 sudu besar gula
garam
minyak
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji cili merah ~ dipotong serong
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
Cara-cara:
- Rebus daging yg dah dipotong hingga empuk. Simpan air rebusan daging.(saya tak rebuas pun...daging sini cpt empuk)
- Panaskan minyak dan tumis paste tomyam hingga wangi dan masukkan bahan yg diblend.
- Kacau goreng hingga sehingga pecah minyak dan masukkan daging berserta air rebusan dan daun limau purut.
- Masukkan garam dan gula.
- Masaklah hingga hampir kering dan masukkan cili2 dan bawang besar yg dah dipotong.
- Angkat dan hidangkan dgn nasi panas.. sedap!!
tenkiU..tenkiU..br cdg nk msk daging sok..hehe
ReplyDeleteAkak.. sedapnye makan daging.. kite ade daging cencang jer dlm freezer nun..huhu
ReplyDelete