POPIA KENTANG
Sumber : MummyJam via Kak Rinnchan
Bahan-bahan inti :
5 biji ubi kentang, direbus empuk, dibuang kulit dan dilecek
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 tsp serbuk lada putih
Secubit serbuk lada hitam kasar
5 tbs daging cincang
1/2 cwn bawang goreng
Sepokok daun saderi, dicincang
Sepokok daun bawang, dicincang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak utk menumis
Kulit popia secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan lada putih dan lada hitam. Kacau seketika.
2. Masukkan daging cincang. Masak sehingga air daging kering. Perasakan dengan sedikit garam.
3. Masukkan kentang lecek. Kecilkan api. Gaul rata semua dan tutup api.
4. Akhir sekali masukkan bawang goreng, daun saderi dan daun bawang. Gaul rata. Sejukkan seketika.
5. Sediakan kulit popia, isikan inti, gulung dan goreng. Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama sos cili pilihan.
Ooo...kak tie suka popiah. Tak kiralah inti apa pun, semua boleh telan, he he..
ReplyDeletebestnya buat minum petang kan.
ReplyDeletesedapnye....
ReplyDeleteari nie try buat..hopefuly jadi...nampak sedap popia akak..tu yg teringin nak makan popia..
ReplyDeletewaaa byknye mknaan yg xsempat dimkaan..ekek:D
ReplyDeletezureen suka sgt popia..terutama sekali popia basah..nyum3
ReplyDelete