Tuesday, May 12, 2009

Paprik Ayam

Lauk semalam...resepi dr makyong my.resipi tapi copy-paste kat rumah Hana. Tq kongsi resepi.


Bahan-bahan
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara-cara
  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.


12 comments:

  1. hhmmm, paprik memang my favorite:)

    ReplyDelete
  2. hah!! bole try buat yg ni! thanks Suzi...

    ReplyDelete
  3. eh..ahad lepas br je buat paprik..makan dgn nasi panas2...nyum2..hehe ;)

    ReplyDelete
  4. terima kasih bagi idea nak masak....

    ReplyDelete
  5. nak cuba gak.bahan2 nya pun senang nak cari

    ReplyDelete
  6. mak su,
    saya pun suka..nak buat pun senang.

    zureen,
    yummm....

    suziey,
    sedaaap...

    sasha,
    hihihi...try le...

    kak ain n bozzo,
    sedap terutama mkn dgn nasi panas waaaaa...

    cikgu dila,
    betul tu...yummm.

    shais,
    sama2...

    mamatiara,
    cubalah...tak rugi...

    ReplyDelete
  7. memang nampak sedap dan menyelerakan...

    ReplyDelete
  8. makan ngan nasi panas2...sedap ni...yumyum

    ReplyDelete