Sup tulang merah ni lauk semalam...sedap. Ambil resepi dr dapur Hana, copy-paste je hanan ye......asalnya resepi Oleh kerana takde sup bunjut, saya rebus tulang tu macam saya buat sup tulang biasa...letak rempah2 yg ada kat sup bunjut tu...hentam jelah...hihihi...kat sini sup bunjut tu memang tak lepas...buat rugi je kalau pos/bawa dr M'sia....tomato puree pun blend tomato segar je dan pakai cili segar besar...takpe nanti suatu hari akan ikut resepi betul2....
Bahan-bahan
Cara-cara - 1kg tulang kambing @ tulang lembu
- 1 senduk cili kering/ cili boh
- *5 Biji Bawang besar
- *4 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- 1/2 tin tomato pure (440gm)
- 1/2 botol sos tomato (435gm)
- 2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
- 2 sdb tepung gandum
- 2 sup bunjut tulang Adabi
- Garam secukup rasa
- 3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
- Sedikit minyak untuk menumis
- Bahan2 utk hiasan: Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng
- Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
- Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
- Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
- Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
- Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
- Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, dan bawang goreng..
alahai!!!pagi2 tengok bone steak, nak meleleh air liur ni...pasti sedapkan?...tak pernah lagi rasa sup tulang merah cam ni...boleh cuba gak ni.hehehe....
ReplyDeletenak cikit suzi...terliur nengok.... :-)
ReplyDeletewalaaaaaaaaaa suzi! terasa nak buat lagik dbuatnyer! roti byk kat umh nih! cicah sedap kan?! adehhh! meleleh dah ayaq liuq! heeeeeee....
ReplyDeleteni pun antara fav resipi yg akak selalu buat utk family. Resipi akak dpt dr nebor dok spore. mmg sedap!!
ReplyDeleteHehehehhe...ni sorang lagi mai, nak jamu mata...
ReplyDeletesuzi mana timba semua pakat meleleh nengok sup tulang suzi nih...
tadah-tadah... penat pulak suzi mengemop ni kang...
saya datang dari blog shais, lompat-lompat. salam kenal :)
ReplyDeletekak suzi..sedap ke sup ni..kalu makan ngan nasi ok dok..dulu tgk chef wan wat..cam sedappp..tgk kat umah kak hana pun ada....
ReplyDeleteemm mkn ngn roti sedap kot kan..
ReplyDeletemenarik la rupe dia..msti sedap nih..sbb ade rs msm2..
suzi sedapnye sup tulang tu... lain dr sup tulang biasa kan... boleh try nie..
ReplyDeletewahhh cam mengancam nih...wanna try lah tonite hehehe :D
ReplyDeleteima..
ReplyDeletesedap..cuba lah buat...
azreen...
dtglah ambil ye...tapi lain kali coz yg tu dah habis...:)
hana...
cepat lap air liur tu...malu org tengok...hihihi...
ela...
sedaaaaap. akak makan gak dgn nasi...ok je..
suziey...
betullah tu...
moi...
try jgn tak try...
alia...
nanti sat pi ambil timba...
kak ain...
nanti bg resepi kak ain tu lak...
salam kenal mak su...lompat bebaik nanti jatuh karang...
green jade...
dah try lum??
suzi..nak gak sup tulang tu..pas tu kompom naik ler darah tinggi ku ini hahahaha lama x hirup2 sup ni emmm..yummyyyyy
ReplyDeleteblh je saya bagi tapi nanti kalau jadi apa2 kat CT...CM dtg cari saya lak haru haru hihihi
ReplyDeleteaduiii sup tulang..
ReplyDeleterasa nak balik kg la2 ni jugak..teringt sup tulang mak..