Wednesday, February 11, 2009

Kuih bakar Bijan

Resepi ni dr dapur Noreen kat UK nun...tq for sharing...copy n paste je...Buat separuh adunan je...


Bahan-bahan:
  • 450gm tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 500ml santan
  • 450gm gula pasir didihkan bersama 400ml air - boleh kurangkan
  • 80gm daun pandan mesin bersama 400ml air dan tapiskan - saya guna pandan paste + air je
  • beberapa titik pewarna hijau
  • 1 camt garam
  • sedikit bijan

cara:
  1. satukan tepung gandum, telur, santan, air pandan, garam dan pewarna hijau ke dalam mangkuk adunan
  2. kacau sehingga sebati
  3. kemudian tuangkan air gula dan kacau rata
  4. tapiskan adunan tadi ke dalam mangkuk adunan yang lain
  5. panaskan oven pada suhu 180C
  6. sapukan acuan kuih bakar dengan sedikit minyak sapi dan panaskan sekejap ke dalam oven
  7. tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan dengan bijan
  8. bakar selama 35 - 40 min atau sehingga masak

source: rasa

4 comments:

  1. wow...2 jenis kuih pulak tu, dasat suzi ni...x penat ke..???

    ReplyDelete
  2. lama tak buat....anak2 feveret ni...

    ReplyDelete
  3. pandai dan rajin lah suzi ni....

    ReplyDelete
  4. kak ain...
    sebnrnya kuih ni buat hari berlainan...

    azreen...
    anak2 saya pun suka.

    ima...
    biasa2 je... :)

    ReplyDelete