Ni dinner semalam....ambil resepi dr
erna@myresipi.com. Terima kasih berkongsi resepi...minta maaf ye...copy-paste terus... Bahan-bahan ( 8 biji )
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 150g air
- 5g gula
- 5g garam
- 15g olive oil/minyak masak
- 2.5g dry yeast
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
- Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
- Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
- *** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.
alahai rajinnya suzi buat. Akak main yg dah siap je.
ReplyDeleteRajin Suzi buat pita bread...Saya pakai main beli yang ready made aje..hehehe..balik rumah sediakan filling aje...
ReplyDeleteSalam suzi.
ReplyDeleteBaru pagi tadi kakchik ke rumah suzi mencari2 kot2 ada resepi roti pita ni. Ah, dah keluar pun. Sebenarnya kakchik tadi buat roti pita juga tapi semuanya segera punya sebab cik abe nak ke sekolah, nak cepat. Lain kali nak try yg ni pulak. MyResepi tu lambat sangat nak download tadi.
wah!! ada x resipi mcm mane nak jd rajin mcm Suzi??
ReplyDeleteFilling apa tu Suzi? Nampak sungguh sedap!
ReplyDelete;)
kak suzi...ape beza bread maker ngan mixer? sha mmg tak reti laa...kalo akak ajar sha boleh ke?
ReplyDeletekak ain n tirana...
ReplyDeletealah saya pun kadang beli je roti pita siap...sesekali rajin buat hihihi
kak chik...
takpe lain kali blh cuba yg ni...
memang kadang2 my reseipi tu slow sikit...org ramai masuk kot...
sasha...
resepinya dtg duk luar negara yg susah nak dapat kedai mkn halal dan yg ada pun mahal hihihi...
intan...
hihihi...filling tu dagind perap dgn mcm2 sos yg ada kat rumah ni lepas tu goreng...nak bakar lambat lak....lepas tu salad...sos n mayonis...
sha...
Bread maker tu mesin utk uli doh roti n perap n blh bakar sekali kat dalam tu...utk roti buku besar tu...kalau nak bentuk2 kena pakai ovenlah juga...
mixer tu biasa utk buat adunan kek dan biskut...kan? ada juga org yg guna utk uli doh roti...akak blm lah try lagi....
itulah yg akak tahu...tanya2lah org lain juga ye...
rajin suzi buat roti pita.
ReplyDeleteRoti pita ? Baru gi blog kakchik...hi hi..macam berjanji je suzi dan kakchik tuh!
ReplyDeletepeh sedapnya nampak ...
ReplyDeleteposa2 ni tgk makanan mcm ni...kecur air liur...
nampak cam sedap giler
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletenampak memang betul-betul menyelerakan... tapi saya tak pandai nak buat doh ler kalau tukar dengan lemping ok tak...?? hihihi
sedapnya tengok menu ni, dah terliur lahh....
ReplyDeleteshais...
ReplyDeleteangin rajin tengah menyerang..ambil kesempatan lah...hihihi
kak tie...
hihihi...
razifembi...
posa ke? bagusnya....selamat berbuka...
crazybeatiful88
takdelah sedap giler...hihihi...
naz..
boleh je beli roti pita yg dah siap jual tu...balik letak inti je...
nas...
kena buat atau beli tu...anati air liur baby u yg bakal lahir tu meleleh je (kata org2 tua hihihi).