Sunday, January 18, 2009

Makizushi (sushi gulung)

Semalam masa pi shopping mall utk beli brg2 sekolah anak dan brg2 harian...melalui beberapa kedai sushi...wah teringin lah pulak so,belilah bahan2nya...dapatlah buat petang semalam. Ambil resepi dr minami133@myresipi.com...maka dptlah makan sushi semalam...hihihi.
Terima kasih kpd tuan punya resepi coz berkongsi resepi...saya ubah sikit je isi sushi tu, ganti udang dgn tuna dan guna cuka bisa je. Taklah susah nak membuatnya cuma time mengulung tu ....mencabarlah juga...


Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1/2 kg beras jepun
  • cuka (utk sushi)
  • 3 biji telur
  • 1 batang timun
  • lettuce
  • tuna
  • 5 helai seaweed
  • mayonis
  • bamboo mat
  • note: isi dalam boleh diganti dgn udang, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.

Cara-cara

  1. Masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
  2. Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasidan kalau rata. Biarkan nasi sejuk..
  3. Telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak(telur dadar) dan potong panjang2.
  4. Timun dipotong memanjang. Lettuce dipotong besar2.
  5. Ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. Senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
  6. Kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi, telur, timun, dan tuna serta m ayonis.
  7. Gulung padat2 dan potong sebelum dihidang.


Note: Siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn nasi sushi.. oleh junjs11.


Kena tanya Hana dan Are...blh pass tak sushi ni??...hihihi

10 comments:

  1. Moshi moshi....

    Balik Malaysia nanti, bukak cafe Jepun tau!! Bagi kak tie discount!!

    ReplyDelete
  2. anak dara akak yg sulung suka makan sushi. Tak tau le mana dtg kesukaan tu. Thing is dia sorang je yg suka...yg lain2..dok pandang je..hihihi

    ReplyDelete
  3. ok dah tuh suzi! pass dah! :) inti dalam tuh tak kisah nk ltk apa pon..ikut selera. klu ade bambo mat lg mudah utk menggulung....pasni try wat california roll plak! pon sedapp! ;)

    ReplyDelete
  4. kak suzi

    waaaaaaaaaaaaaaaaah
    sushi lak....

    cedap nyeeeeeeeeeeeeee

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥

    *********************************

    ReplyDelete
  5. salam...

    pernah beli sushi yang dah siap untuk dimakan... anak yang cadangkan sebab tengok sungguh menyelerakan... sekali makan memang tak sesuai dengan tekak melayu ni... ahak

    ReplyDelete
  6. wah pandainye suzi buat sushi.....nak cikit.....yum-yum-yum

    ReplyDelete
  7. Kak suzi kalau tak jumpa beras jepun,beras malaysia boleh ke?or beras pulut ke?he3..

    ReplyDelete
  8. suzi..
    jd dah tu..nmpk sedap pun..boleh bg markah penuh dah ni...heheheee!!!

    ReplyDelete
  9. suzi..
    kemas dan nampak sedap sushi tu

    pernah sekali tu hari-hari saya nak makan sushi, selalu beli kat Jaya Jusco lepas 8malam dapat 30% discount...apa lagi ...hihihi.

    ReplyDelete
  10. kak tie...
    kalau saya buka cafe jepun nanti kesian lak cafe jepun yg lain ...kena tutup kedai hahahah...

    kak ain...
    saya baru belajar mkn sushi bila dah kahwin...sblm tu mcm takut je nak mkn...

    hana...
    ok nanti cuba carlifonia roll plak...

    yanie...
    sedaaaaap....

    naz...
    cuba buat sendiri...buat ikut selera kita...mungkin blh masuk kot...

    azreen...
    nak kena tempah dulu..permintaan tinggi ni hihihi...

    zureen...
    entahlah...kena tanya org duk jepun..hana n are...tapi cubalah cari beras jepun...kat jusco ada kot...

    are...
    thanks are....kena berguru cara nak gulung tu...walau pakai bamboo mat tapi masih rasa payah....hihihi...

    shais...
    dulu2 pun saya beli je kat jusco....

    ReplyDelete