Lagi resepi roti dr dapur Noreen di UK nun. Sedap dan lembut...
Kat dapur Noreen ni byk resepi roti yg sedap2. TQ coz berkongsi resepi, saya copy paste je...
- 3 3/4 cawan tepung roti/tepung gandum
- 1 paket (11gm) yis - kalau takut doh berbau yis boleh dikurangkan kepada 3 camt (9gm)
- 1/2 cawan air suam
- 1/2 cawan susu segar suam
- 1 biji telur
- 1/3 mentega (75gm) - pada suhu bilik - mcm biasa, saya guna minyak masak
- 1/3 cawan (75gm) gula pasir
- 1 camt garam
- 1/4 cawan (55gm) mentega - pada suhu bilik
cara:
- masukkan kesemua bahan kecuali 1/4 cawan mentega ke dalam bread machine
- tekankan butang untuk doh dan biarkan sehingga doh siap
- selepas itu keluarkan dan letakkan doh ke atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bahagian kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat lebih kurang 410gm
- bentukkan setiap doh tadi menjadi bulat
- rehatkan doh selama 10 min
- setelah itu ambil satu doh dan canaikan selebar 12 inci dan potongkan kepada 8 bahagian
- sapukan doh tadi dengan mentega (1/4 cawan) dan ambil satu keping, gulungkan dengan ketat bermula pada bahagian lebar
- lakukan sehingga habis dan aturkan ke atas dulang yang telah digris supaya tidak melekat
- tutupkan dulang tadi dengan tuala bersih atau cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45min ke 1 jam
- note: pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah diletakkan dulang doh tadi ke dalam oven dan letakkan 2 cawan air panas di sisi dulang. tidak perlu on kan oven
- setelah itu bakar pada suhu 200C selama 12 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan mentega atau olive oil supaya permukaan roti akan sentiasa lembut
note: roti nie sesuai dihidangkan bersama2 dengan mentega dan jam untuk hidangan pagi, petang dan malam
source: allrecipes
*kat resepi asal ada tunjuk gambar step by step...
makan utk minum petang dgn teh panas...yummmm...
Bila tengok resepi baru teringat blog resepi tu dah lama tak update..hehehe.. Memang ada resepi yang nak diletakkan di situ..
ReplyDeletegebunye roti nieh! kalo adik sha tgk nieh mesti die suke...tak sabar plak nak tunjuk kat die:D
ReplyDelete* adik sha lagik suke bakery dr sha:D
thanks sbb visit blog sha, kak suzi...:D
Suzi,
ReplyDeleteJom kita berjiran nak? Nanti intan bawak mangkuk kosong je selalu. Hihi
:D
wow sedapnye suzi...cicah ngan teh panas tuh...huhuhu
ReplyDeletesuzi nampak gebu n menarik sgt roti u tu... mcm jual kat bakery je..he..he
ReplyDeletebestnye suzi...menjadi roti suzi.. balik msia nanti..dok le dkt2 ngan umah akak ekh...
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletetirana...
yelah dah lama u tak update...saya tunggu resepi laksa penang u ni...
sha...
cepat2 tunjuk hihihi...sama2...
intan...
kalau berjiran kat sini blhlah bawa mangkuk kosong...kalau kat M'sia silap2 saya yg bawa mangkuk kosong pergi rumah intan hihihi...
azreen...
lagi sedap kalau time winter...kan?
moi...
tq...
kak ain...
blh2...akak ajar saya hias rumah hihihi...