Resepi mee kungfu ni ambil dr dapur UMMI...caranya lebih ringkas...dan yg penting my family suka...biasalah copy-paste je...Untuk mee saya hanya guna spaggetti..dan ganti sotong dan udang dgn ayam...
Bahan:-
- 3 gulung yee mee (*ummi guna 1 paket mee kuning)
- 3 biji telor
- 200 gm sotong - potong bulat nipis
- 150 gm udang
- 2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1/2 sudu kecil minyak bijan
- sedikit lobak merah - potong btg mancis
- sedikit kobis bunga - (*ummi tukar babycorn)
- sedikit sawi
- 1 kiub pati ayam
- 7 cawan air
- 6 ulas bawang putih - cincang
- 3 sudu besar tepung jagung (paras rata - bancuh dgn sedikit air)
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan goreng yee mee...(Me, basuh mee kuning dan goreng dalam minyak yang sedikit dan letak 5 sudu kicap pekat. Goreng sebentar biar rata). Angkat, letak dan bahagi-bahagikan dalam pinggan dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan kiub pati ayam dan tuangkan air. Masukkan sotong dan udang. Kemudian masukkan serbuk lada sulah dan minyak bijan. Biarkan mendidih, masukkan garam. Pecahkan telor dan biarkan masak dengan api perlahan..Jangan dikacau, biar telor masak. Masukkan sayuran dan bancuhan tepung jagung. Kacau perlahan. Tuang ke atas mee tadi.
rajin tul suzi ek...msak mcm2 lg...huhuhu
ReplyDeletesalam azreen..
ReplyDelete.ni time rajin...time malas pun ada gak hihihi...
Wah!!! sedap dan mudah! X sempat nak amik gambar... sebab sibuk nak makan time panas2!!
ReplyDelete