Bingka kastard ni resepi Kak Liza tapi saya ambil dr Zira's FP. Terima kasih berkongsi resepi....Buat utk sarapan semalam...anak2 sukalah kuih2 mcm ni...
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kastad
- 2 biji telur
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan butter cair
- 1 tin susu cair - guna fresh milkdalam 400ml
- 4 cawan air pandan + pewarna hijau - guna pandan paste + air
- Sedikit bijan goreng
Cara membuat :
1. Panaskan oven 180 C selama 10 minit.
2. Gaulkan semua bahan sebati dan tapiskan.
3. Masukkan dlam loyang yg telah disapukan minyak.
4. Bakar selama 1jam pada suhu 180'C.
5. Bila dah masak taburkan bijan. Biarkan sejuk. Potong dan hidangkan
Sedapnya melihat bingka yg kak suzi buat..terliur rasanya.
ReplyDeleteoooo akak panggil bingka...org kat tempat saya(kg jawa) panggil bengkang (tapi bukan bengkok)
ReplyDeletesha panggil nieh kuih bakar.
ReplyDeletesha suke sangat kuih nieh!
tp kena hati2 makan la..takut kencing manis plak (sbb bile dah makan tuh takkan sedar punye brape byk dah makan...ehehe)
wow....blehla cuba nanti...
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletezureen...
terliur blh buat ...senang pun...hihihi...akak nak hantar pun jauh.. :)
bozzo...
mcm2 nama..ikut tempat..:)
sha...
tu utg buat sendiri...manis tu blh adjust....:)
azreen...
sila2...jgn malu2 hihhi...