Friday, November 14, 2008

Ayam Maghribi

Ayam maghribi masak kemarin(rabu)...makan dgn nasi karot...ada gravy sikit tu...yg ready made punya...
Rsepi dr noreen kat UK nun...terima kasih noreen...
Masa makan hubby tanya...ayam ni letak sambal apa?...sedaplah...



Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
  • garam secukup rasa

Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
  • 3 tangkai cili merah/hidup
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu besar serbuk paprika
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan hirisan daun ketumbar - ganti dgn serbuk ketumbar ....kira acilah kot ye..hihihi
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • jus lemon - dari 1/2 biji lemon

Bahan2 sampingan:
  • daun salad - disiat kasar
  • timun & buah tomato - dihiris
  • ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
  • lemon - dipotong berbaji
  • sedikit daun pudina

cara:
  1. lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya
  2. perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk
  3. keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik
  4. letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak
  5. sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
  6. setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan

2 comments:

  1. wah nanti bleh tryla...husb suzi kate sedapkan...hehehe

    ReplyDelete
  2. try jgn tak try...saya pun rasa sedap....

    ReplyDelete