Sedap kek pisang ni...dah byk kali buat dulu...Semalam beli byk pisang kat Sunday Market..tengah murah..AUD 1 per kg. Ingat lagi sewaktu krisis pisang kat sini dulu harganya mencecah berbelas AUD per kg...telan air liur jelah tenguk pisang...Resepi ni ambil drp FP Kak Rinn...TQ buat K.Rinn....
Bahan-bahan :
- 250gm butter - saya hanya guna 200 coz byk tu je yg ada...
- 2 cawan caster sugar - guna 3/4 cawan je...coz k. Rinn ckp dah cukup manis walau dia letak 1 cawan je...
- 4 biji telur
- 1/2 camca teh garam halus
- 1 camca teh esen vanilla
- 4 sudu besar susu pekat - sama k.Rinn..guna fresh milk
- 3 cawan pisang lecek
- 2 cawan tepung
- 1 camca teh soda bikabornat
- 1 camca teh baking powder
- Walnut, macadamia, pecan nuts (Optional) - tak letak
Cara-cara :
1. Putar majerin dan gula caster hingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil teruskan putaran mixer.
3. Tambahkan susu, esen vanilla dan garam halus.
4. Perlahankan mixer. Masukkan pisang lecek.
5. Masukkan tepung hingga agak-agak sebati. Hentikan mixer.
6. Masukkan kacang-kacang pilihan yang telah dipotong kasar. Gaul rata dgn spatula.
7. Bakar pada suhu 175 darj cel selama 50min hingga ke 60min.
sedap...sedap...kami sekeluarga pun suka sangat kek pisang. Bila la boleh mencuba...oven saya ni ada masalah...kena tukar yg baru nampaknya:)
ReplyDeletesalam shais...nanti oven dag ok blhlah cuba....sedap...
ReplyDelete