Thursday, September 11, 2008

LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED

LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
ambil resepi dr dapur mamasya FP...
saya buat ayam semata je..karot dan potato pun tak letak pun...

Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)


Bahan:
  • 1 kg ayam
  • 1 biji lemon
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar olive oil
  • Segenggam Rosemary Kering- 1/2 botol kecil
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
  • 2 biji tomato -
  • Baby carrots - guna carrot besar
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 2 sudu serbuk Paprika
  • Kicap Pekat -
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara:
  1. Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
  2. Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
  3. Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
  4. Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
  5. Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
  6. Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
  7. Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
  8. Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
  9. Hidangkan..bersama mashed potato dan salad..; mkn dgn nasi


No comments:

Post a Comment