Monday, September 1, 2008

Bun Coklat



Sumber: Kak Liza

Bahan - bahan:

  • 500 gm tepung high protien - saya guna tepung roti
  • 30 gm susu tepung
  • 20 gm serbuk koko
  • 100 gm gula
  • 1 paket ibu roti [11 gm]
  • 1 s/k pelembut roti [optional]
  • 1 biji telur
  • 1/2 s/k garam
  • 250 ml air
  • 80 gm majerin atau shortening [lemak sayur] - saya guna minyak masak

Cara - cara:
  1. Masukkan semua bahan dalam bread machine (BM) ikut turutan/arahan BM dan setkan BM pada Dough saja.
  2. Bila doh telah siap dan naik sekali ganda 9dalam 11/2 jam) keluarkan dan tekan supaya angin keluar.
  3. Bahagikan doh padabahagian2 kecil. Bulatkan doh dan biarkan seketika.
  4. Ambil satu bahagian doh dan masukkan inti dan tutup kemas. Bulatkan dan susun dalam loyang.
  5. Biarkan naik sekali ganda.
  6. Sapukan kuning telur atau susu segar dan bakarkan dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 25 minit.
  7. Bila telah masak keluarkan dan sapukan majerin untuk mengilatkan roti.


Masa belajar kat Bangi dulu suka sangat makan roti ni.
Selalu beli... rasanya jenama Sweetie kot...


Untuk inti saya letak inti cream coklat...ubahsuai resepi cream kastard.
  • 1 sudu besar serduk koko
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc(1 cup) susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega

Cara-cara:-

  1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan sedikit susu dan kacau supaya tidak berketul.
  2. Masukkan telur yg telah dipukul sedikit dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
  4. Bila dah siap, masukkan mentega untuk nampak cantik berkilat.



NOTA:
Bagi yg tiada BREAD MACHINE boleh buat secara menguli dengan tangan tapi biarlah lama sikit [maybe 20-30 minit].

No comments:

Post a Comment