Bahan-bahan:
(A)
- 5 biji telor size besar
- 300ml santan pekat
- 200 ml air paip
- 200gm tepung gandum
(B)
- 400gm kentang bersihkan-rebus dgn secukup garam hingga empuk, lecek halus
- 180gm gula pasir
- 1/2 st garam
- 1/2 st vanila
- pewarna kuning - saya tak letak
Cara Membuatnya
- Satukan bahan A gaul rata, tapis.Masukkan bahan B gaul hingga sebati.
- Masukkan dalam acuan pembakar yg telah disapu minyak terlebih dahulu dan bakar selama 40 minit pada suhu 200C
Bingka kentang..sedap nampak tapi tak pernah makan lagi. Nanti boleh la cuba.
ReplyDeletesalam tirana...
ReplyDeletemy hubby suka...selamat mencuba...
salam suzi...
ReplyDeleteslmt berknlan..kak ain ni..i used to read ur blog..and thanx at last akak dpt gak recipee bingka kentang ni..think of trying one fine day..akak pun bukannya rajin masak tp hubby suka bingka2 ni..hihi..selamat meyambut ramadhan